U okviru obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, a u organizaciji Grada Prokuplja i Udruženja sportskih ribolovaca „Bistro“, u Prokuplju je održano sedmo po redu takmičenje u spremanje riblje čorbe na otvorenom, kao i tradicionalno takmičenje u pecanju sportskih ribolovaca na reci Toplici.
Zbog loših vremenskih prilika spremanje riblje čorbe ove godine moralo je da bude održano u pokrivenom delu zelene pijace u prokupačkom naselju „Carina“, kako bi kotlići, kulinarski majstori i brojni posetioci bili zaštićeni od kiše.
–Na takmičenju je učestvovalo 15 ekipa, i mogu da kažem da je ova manifestacija iz godine u godinu sve masovnija, jer nam se pridružuje sve više ljudi, ne samo iz Prokuplja već iz celog topličkog kraja, pre svih prilaze nam mladi ribolovci, kao i vrsni majstori kulinarstva poznati po spremanju riblje čorbe i drugih ribljih specijaliteta, rekao je Srđan Radosavljević, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca „Bistro“.
On je naglasio da ova manifestacija traje sedam godina, a da od 2019. godine ona nema takmičarski karakter, kako je bilo na početku zamišljeno već je pretvorena u revijalnu manifestaciju pa su svi učesnici u spremanju riblje čorbe u kotlićima na otvorenom i pobednici takmičenja.
Da je ova manifestacija sve masovnija pokazalo je to, što su se tradicionalno uspešnim ekipama sada pridružili novi članovi i brojno ih ojačali, a da su neke zbog velike brojnosti morale da se podele na dve i više ekipa. Tako je i ovog puta svoje mesto kraj uzavrelog kotlića sa ribom našla i ekipa Udruženja vojnih penzionera, višestrukih pobednika ovog takmičenja. Tu su bile i ekipe Sportskih ribolovaca iz Prokuplja, ekipe iz Stražave, Pejkovca, Jasenice i tri ekipe iz naselja „Garić“, ekipa Auto servisa Ilić iz Đakusa i druge ekipe uglavnom iz Prokuplja među kojima je bilo i mnogo onih koji su se po prvi put, i to veoma uspešno oprobali u kuvanju riblje čorbe.
U kvalitet i odličan ukus čorba uverili su se brojni posetioci koji su strpljivo dočekali da kotlići zavru i da nakon otprilike dva sata čorba bude gotova i spremna za degustaciju. I zaista, teško je bilo oceniti koja je čorba najbolja jer su sve imale poseban, različiti i ukus i miris, zavisno od načina spremanja i sastojaka koji su im dodavani, tako da su brojni posetioci, među kojima je bilo i puno dece, mogli samo da uživaju u jelu. Tanjiri su se punili i praznili velikom brzinom, a mnogi kotlići, među kojima i onaj stariji od jednog veka, ostali su prazni. Puno kotlića, nažalost samo upola je pojedeno jer kiša nije dozvolila mnogim Prokupčanima da prisustvuju ovoj predivnoj manifestaciji i probaju riblju čorbu.
Kako reče jedan od učesnika, „ova manifestacija ipak ima takmičarski karakter, jer pobednik je ona ekipa koja dobije najviše pohvala degustatora i čiji kotlić prvi ostane prazan“.
Kvalitet i drugarsku atmosferu na ovom sada revijalnom takmičenju, pohvalio je i predsednik Skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić, idejni tvorac i osnivač te manifestacije, koji je ponaosob pozdravio svakog člana ekipe učesnika u spremanju riblje čorbe i zaželeo mu dobrodošlicu.
U jutarnjim satima Udruženje sportskih ribolovaca „Bistro“ organizovalo je i tradicionalno slavsko takmičenje u pecanju na reci Toplici.
Tako su u kategoriji juniora najviše uspeha imali osvajači medalja Luka Petrović, za prvo i Darko Jovanović i Uroš Milovanović za drugo i treće mesto u pecanju.
U kategoriji seniora pobednici i osvajači pehara su prvi Dragan Kovačević i Miloš Jovanović i Predrag Đorđević osvajači drugog i trećeg mesta.