Хуманост се учи од малена: Ученици Ћићкове школе инсталирали апликацију „Пружи корак“
30. септембра 2019.
Формирање Пчеларске задруге „Умац“ пун погодак
30. септембра 2019.
Прикажи све

Вакцинација против грипа почиње крајем октобра

„Протеклог викенда, забележен је известан број пацијената који се јавио Хитној служби прокупачког Дома здравља због повишене температуре, болова у грлу и костима, као и проблема са респираторним органима, што све указује да се ради о некој вирусној инфекцији, сличној грипу“, казали су данас из те здравствене установе.

-Ништа није алармантно, а ни необично за ово доба године, посебно због високих, готово летњих температура у октобру месецу, које погодују бујању и ширењу вирусних инфекција, казали су у прокупачкој Хитној служби.

-Крајем октобра, почеће вакцинација против грипа, најмасовнијег сезонског заразног обољења, а до тада се очекује да известан број вакцина, од 290.000 доза, колико је планирано ове године за здравствене установе у Србији, стигне и код нас, казали су у прокупачком Дому здравља.

Како наглашавају лекари, вакцину против грипа требало би да приме сви, али приоритет имају старији од 65 година, хронични плућни и срчани болесници, као и сви они којима би грип због компликација и примарне болести угрозио живот.

Како су најавили из Института за јавно здравље “Батут”, за ову годину, набавили су свеобухватнију вакцину него лане, која ће у већем проценту да штити.

Према речима лекара, одређене особе имају већи ризик за настанак компликација изазваних грипом, које могу да имају и смртни исход.

Ризичне групе су особе са респираторним обољењима, кардиоваскуларним, бубрежном дисфункцијом, метаболичким обољењима и другим, а под већим ризиком су и гојазне особе  и труднице.

-Треба заштити децу, нарочито која имају бронхијалну астму и ону старију од шест месеци до пет година, јер малишани када се заразе, дуже носе вирус него одрасли, чак и до две недеље, па је већа могућност даљег ширења инфекције, истичу у прокупачком Дому здравља.

Величина слова: