Spomenik junacima Gvozdenog puka: Kako je ovaj prostor izgledao nekad, a kako sad
16. januara 2020.
Miljan Stevčić osvajač Časnog krsta u Prokuplju
19. januara 2020.
Prikaži sve

Veliki broj Prokupčana na molebanu i krsnom hodu za spas pravoslavlja i opstanak Srba u Crnoj Gori

Veliki broj Prokupčana, okupio se sinoć u porti crkve Sveti Prokopije, kako bi prisustvovao molebanu Presvetoj Bogorodici, i krsnim hodom kroz grad, pružio podršku bratskom narodu i pravoslavnom sveštenstvu u Crnoj Gori.

Oni su došli na poziv prokupačke crkve, kako bi se usprotivili  neviđenim  pritiscima crnogorske vlasti na  srpski narod i pravoslavnu crkvu, koja uvođenjem Zakona o slobodi veroispovesti, pokušava da negira istorijsko postojanje i vekovno trajanje srpskog naroda u Crnoj Gori.

Prokupčani su nakon molebana, predvođeni sveštenstvom i noseći upaljene sveće i svako ikonu svoje krsne slave, prošetali glavnom ulicom do Trga Topličkih junaka, i spomenika, gde im se obratio otac Slobodan Petrović.

On je pročitao proglas Pravoslavne crkve, u kome se prokupačka crkva priključuje ostalim srpskim pravoslavnim hramovima, u molitvi za očuvanje srpstva i jedinstva i poziva vlasti u Crnoj Gori da se “dozovu pameti i odustanu od spornog nenarodnog i bezbožnog zakona” .

-Sa ovog svetog mesta, pozivamo vlasti u Crnoj Gori da čuju glas i volju većine svog naroda, oličen u srpskim svetinjama i svetiteljima kao što je Vasilije Ostroški, kazao je otac Slobodan.

On je podsetio da su se Srbi na tim relikvijama i svetim mestima vekovima krepili, tražeći spas i snagu za opstanak srpskog naroda.

Okupljenima se obratio i starešina prokupačke crkve Sveti Prokopije, otac Nikola Ilić, a skup je završen u duhu slobodarske i pravoslavne tradicije, uz gusle, pesmom knjaza Nikole “Onamo namo“.

Veličina slova: