Radovi na redovnom održavanju vodovodne mreže
15. januara 2020.
Druga repriza predstave „Đido“, glumci je posvetili preminulom kolegi
16. januara 2020.
Prikaži sve

Veliki minus opasan za pšenicu ali ne i za voćnjake

-Niske temperature, koje se u jutarnjim satima na području Topličkog okruga spuštaju i do minus 10 stepeni, opasne su za useve sa pšenicom, ali ne i za voćnjake, kažu poljoprivredni stručnjaci.

-Niske temperature u ovoj fazi vegetacije, najbolje podnose zasadi koštičavog voća, višnje, šljive, kajsije, breskve, trešnje, kazala je Ivana Obradović, savetodavac u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju.

Prema njenim rečima, voćari koji su primenili sve potrebne agrotehničke mere u optimalnom roku, ne treba da strahuju od toga da će im mraz oštetiti voće.

-Stabla treba da se okreče rastvorom koji sadrži kreč, sumpor, so i repelent za odbijanje divljači, kazala je Obradović i dodala da takvo krečenje treba tokom zime obavezno obaviti dva puta.

Kako je istakla Obradović, za zimsko orezivanje voćnjaka još uvek nije optimalno vreme jer su veoma niske temperature, pa taj posao treba pomeriti za februar mesec.

-Nakon rezidbe, u periodu što bližem početku vegetacije,   treba stabla voća tretirati sredstvima za zimsku zaštitu na bazi bakra i mineralnog ulja, naglasila je Obradović.

Kako je naglasila, ovi preparati će uspešno zaštititi biljku i od parazita i biljnih bolesti koje su se pritajile u kori drveta.

Što se tiče biljnih bolesti, na pšenici je već primećeno prisustvo „rđe“ i „pepelnice“, pa ratari treba da prate bolest, i u fazi bokorenja da urade fungicidni tretman.

Veličina slova: