Прокупачки спортисти очекују нове победе
15. марта 2019.
Конкурс Дома културе за најбољу фотографију
15. марта 2019.
Прикажи све

Велико интересовање Топличана за предавање о узгоју јагодичастог воћа

“Технологија гајења и производње јагодичастог воћа” тема је предавања које је одржано јуче у Прокупљу, у организацији  Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Пољопривредне стручне службе.

Овом предавању, осим пољопривредника из Прокупља и три општине Топличког округа, присуствовао је и помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић, као и представници холандске амбасаде, локалне самоуправе, многобројни стручњаци за производњу јагодичастог воћа.

Помоћник министра пољопривреде, Александар Богићевић, изјавио је да Топлица поседује све природне предуслове за производњу воћа, а самим тим и јагода, купина и малина.

-Многобројним мерама и субвенцијама, Министарство пољопривреде подстиче и производњу јагодичастог воћа, које је у последњих неколико година у експанзији у Топлици, изјавио је он и додао да сву стручну помоћ произвођачи овог воћа могу да добију и од саветодаваца Пољопривредне стручне службе у Прокупљу.

Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, рекао је да је импресиониран великим бројем присутних пољопривредника, који су пажљиво послушали предавање.

-Радује чињеница да је сала попуњена до последњег места, да је интересовање за предавање велико. Очигледно је да многи желе да унапреде производњу, односно да крену са производњом  јагодичастог воћа, изјавио је он и нагласио да га радује што предавању присуствује изузетно велики број младих људи.

-Да би се кренуло са производњом јагоде, малине, купине, боровнице неопходно је да се изабере права локација и изврши хемијска анализа земљишта. Побољшање квалитета парцеле на којој се планира садња, може да се изврши на основу препоруке стручњака. Садни материјал мора да буде здрав и сертификован од стране регистроване фирме која се бави производњом садница, изјавили су предавачи и истакли да се производња јагодичастог воћа може обављати у стакленицима, пластеницима и на отвореном простору.

-За добар, квалитетан, здрав и безбедан род, неопходно је применити све агротехничке и заштитне мере. Због тога је потребно да произвођачи овог воћа буду едуковани и сарађују са стручњацима из области јагодичастог воћа, речено је на предавању о узгоју јагодичастог воћа.

Величина слова: