Rezidbom čokota članovi Udruženja vinogradara “Toplica” obeležili su svoju slavu Svetog Trifuna. Prve čokote prokupački vinogradari orezani su na Sokolici.
Predsednik udruženja Slobodan Stanković ističe da oni, povodom svoje slave, u crkvi Sveti Prokopije tradicionalno prisustvuju liturgiji i sećenju slavskog kolača.
-Po verovanju, ako 14.februara pada sneg i kiša, vinogradarska godina će biti rodna i berićetna, rekao je on i dodao da je dobro što se iz godine u godinu povećavaju površine pod vinovom lozom.
Prema njegovim rečima sve već broj mladih vinogradara postaju članovi udruženja i zbog toga se tokom cele godine, u cilju primene novih tehnologija i saznanja u proizvodnji grožđa i vina, organizuju stalna predavanja.
– Saradnja sa Poljoprivredno stručnom službom Prokuplje tokom cele godine je prisutna, naročito kada je u pitanju edukacija vinogradara, rekao je Stanković i preporučio da se vinogradari koji imaju više od 10 ari pod vinovom lozom upišu u Vinogradarski registar.
Domaćin ovogodišnje slave vinogradara Sveti Trifun bio je Dragan Šimić koji je naglasio da je dobro što se u podizanju novih vinograda najviše sadi nadaleko čuvena autohtona sorta “Prokupac”.