Pobede rukometašica i fudbalera, poraz rukometaša
23. septembra 2019.
„Dane evropske baštine“ otvara izložba igračaka
23. septembra 2019.
Prikaži sve

Vladika niški Arsenije: Narod se uvek okupljao oko crkve

Osvećenju crkve Rođenja Prosvete Bogorodice u selu Kruševica, nadomak Prokuplja, prisustvovao je vladika niški Arsenije, sveštenstvo topličko i mnogobrojni vernici i meštani ovog i okolnih sela i dijaspore.

Nakon svečane liturgije vladika niški Arsenije izjavio je da se narod uvek okupljao oko crkve i molio svom Bogu.

-Bez obzira što je crkva napravljena davne 1937. godine, zahvaljujući Bogu dočekali smo da i ona bude osveštena. Ovaj sveti hram je bio prepušten zubu vremena. Zahvaljujući meštanima i veri njegova obnova počela je 2001. godine. Hvala Bogu da smo dočekali 22. septembar, dan kada je ova crkva osveštena i predata vernicima i narodu ovog kraja, rekao je on i dodao da je dobro što se sve više i više hramova gradi i obnavlja širom niške Eparhije.

Vladika niški je naglasio da Eparhija niška pokriva područje četiri upravna okruga, gde se nalazi 25 gradova i opština.

-Od meštana ovog sela čuli smo da se ovoliko naroda okupilo pre 23 godine. Osvećenju crkve prisustvovali su mnogi meštani rođeni u ovom selu, koji su došli i iz inostranstva. Na ovaj način oni se vraćaju svojoj veri, svom Bogu, svojim  ognjištima, tradiciji i svojim korenima, rekao je vladika Arsenije i dodao da je dobro što ovakvim pravoslavnim svečanostima  prisustvuje i veliki broj mladih ljudi.

Predsednik Crkvenog odbora Đorđe Maslaković zahvalio se meštanima i mnogobrojnim donatorima koji su svojim dobrovoljnim prilozima doprineli obnovi crkve.

-Naša crkva je pokazala da smo jedinstveni, bez obzira gde živimo. Istrgosmo se vremenu prošlosti i vratismo se svojoj  svetoj veri, pravoslavnoj i našoj crkvi. Obnovismo naš sveti hram, koji je zablistao u svoj svojoj lepoti. Sada meštani Kruševice i okolnih sela, kao i putnici namernici mogu da se krste u ovom pravoslavnom hramu, rekao je on.

U kulturnom programu učestvovali su učenici isturenog odeljenja OŠ „Svetislav Mirković Nenad“ iz Male Plane u Tovrljanu.

 

Veličina slova: