Виноградари у Прокупљу обележили Светог Трифуна
14. фебруара 2020.
Пакети са храном достављени свим корисницима
18. фебруара 2020.
Прикажи све

Воћари користе лепо време за резидбу

Повољне временске прилике, прокупачки и топлички воћари су искористили за резидбу воћа. Један од циљева резидбе је да се образује круна, регулише плодна родност и изврши подмлађивање самих стабала.

Поред обраде земљишта, ђубрења, заштите од болести и штеточина и наводњавања, резидба има велику улогу у високим приносима и квалитету воћа.

Стручњаци истичу да је резидба стабала коштичавог воћа потребна када прођу ниске температуре, па пре вегетације.

Они воћарима препоручују да се овај део пољопривредног посла обави док још нема лишћа на гранама.

Воћарима се такође препоручује да се поломљене, оштећене и осушене гране, младице које расту директно из стабала, гране које расту право у висину, као и оне које имају смер ка унутрашњости орежу и одстране из воћњака.

Величина слова: