Prolećno ulepšavanje grada: Posađen javor na Keju kraj Toplice
21. marta 2019.
Vlada Švajcarske pomaže lokalnim samoupravama u pružanju pomoći socijalno ranjivim grupama
22. marta 2019.
Prikaži sve

Volonteri obeležili Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, 21. marta, volonteri Crvenog krsta Prokuplje posetili su OŠ “Sveti Sava“, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju.

Organizovanjem raznih radionica, vršnjački edukatori doprineli su da učenici ove Škole, kroz razne aktivnosti očuvaju svoje motoričke sposobnosti i mentalno zdravlje, ali i da se osećaju kao ravnopravni članovi društva.

-Znamo koliko je druženje važno za učenike ove Škole, zato se trudimo da ih što češće posećujemo. Uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u razne aktivnosti, doprinosi očuvanju njihovog zdravlja, i zato smo ovaj program nastavili da sprovodimo iako je on zvanično završen, kazala je saradnik Crvenog krsta Irena Antonijević.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, 21. mart, ustanovljen je 2006. godine. Pružanje aktivne podrške celoj porodici u vidu informisanja, savetodavnog rada i praktične obuke, može preventivno uticati na nastanak pridruženih poremećaja i stimulisati psihomotorni razvoj.

Većina dece sa Daunovim sindromom u periodu ranog detinjstva ređe ostvaruje interakcije sa roditeljima i slabije odgovara na podsticaje, ali istrajnost na njihovom uključivanju u svakodnevne aktivnosti porodice ima izuzetno pozitivne efekte. Simbol ovog dana su različite ili šarene čarape, kao podrška borbi osoba sa ovim poremećajem da se integrišu u društvo.

Veličina slova: