Iznošenje smeća mora mnogo bolje
6. marta 2018.
Jubilarni FEDES
6. marta 2018.
Prikaži sve

Volonterima osmeh ugrožene dece najveća nagrada

Veliki doprinos u zbrinjavanju  75 osoba romske nacionalnosti, od kojih su 35-oro dece i dve bebe koji su smešteni u  Prihvatnom centru u zgradi Sokolane  dali su i volonteri Crvenog krsta.

Oni u ovom prihvatilištu borave već treći dan, nakon poplave kada je reka Tolica koja se izlila iz korita  ugrozila njihove stambene objekte u  romskom naselju  Mala Guba. O njima  brine lokalna samouprava i Crveni krst.

Svim ugroženim licima obezbeđena su tri obroka dnevno iz narodne kuhinje, zatim  dušeci, ćebad, higjenska sredstva, pelene i hrana za  bebe i malu decu kao i druge potrepštine.

– U zbrinjavanju ugroženih lica odmah su se uključili volonteri. Mnogi od njih su već učestvovali u sličnim situacijama, izjavio je sekretar Crvenog krsta (CK) u Prokuplju Dragan Subotić istakavši da 20 volontera tokom 24 sata dnevno dežura u Sokolani i  pruža različite vidove pomoći  ugroženim osobama.

Savetnik u CK  Irena Antonijević napominje da je među njima i nekoliko volontera koji su završili više specijalizovanih treninga za delovanje u nesrećama.

-Stečeno znanje i iskustvo koje su volonteri stekli uprethodnim vanrednim situacijama znatno je olakšalo rad u Prihvatnom centru. Osim obezbeđenja osnovnih uslova za život ugroženih u prihvatnom centru volonteri za decu organizuju razne igrice i zabavu, kako bi im skrenuli misli i ulepšali dane provedene u prihvatilištu , izjavila je Antonijevićeva istakavši da   najveći broj volontera čine srednjoškolci  iz Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“, kao i iz Gimnazije i Tehničke škole „15.maj“.

Sa najdužim stažom u volonterskom radu  CK  su Tamara Dobrosavljević iz Medicinske škole i Vladimir Milenković iz Gimnazije. Ovi mladi i uvek nasmejani ljudi već četiri godina učestvuju u mnogim humanitarnim akcijama u Prokuplju.

-Ovo je treći put kako do sada pružamo pomoć licima postradalim u poplavama. Kada znate da ste nekom pomogli u nesreći i kada vidite osmeh na licima starih osoba, a posebno dece, to je najveće priznanje i nagrada, ističu oni čija mala pomoć i lepa reč ugroženima mnogo znači.

Šesnaestogodišnja Sofija Radojević po prvi put učestvuje u pružanju pomoći ugroženim osobama.

-Na nagovor drugarica iz razreda od septembra prošle godine  učestvujem u volonterskim aktivnostima CK. Osim pružanja različitih vidova pomoći ugroženima, druženje sa humanim osobama kakvi su volonteri je najlepše iskustvo , izjavila je  Radojevićeva i pozvala mlade, svoje vršnjake  da se uključe u  humanitarne i volonterske aktivnosti Crvenog  krsta.

Veličina slova: