Све улице у Прокупљу проходне
17. децембра 2018.
Одржана прва јавна расправа о нацрту Одлуке о буџету за 2019. годину
17. децембра 2018.
Прикажи све

Вредни и талентовани ученици Школе у Доњој Речици

Осмогодишња Школа у Доњој Речици ради као издвојено одељење Основне школе „Никодије Стојановић Татко“ у Прокупљу. Она има традицију дужу од седам деценија. Некада је била самостална и носила је име народног хероја Хранислава Динића Новака, а 1992. године се припојила ОШ „Никодије Стојановић Татко“. Свечаност обележавања Дана школе, 22. новембра и неговање успомена на народног хероја Хранислава Динића Новака, остала је и након што је ова Школа постала издвојено одељење „Таткове“ школе.

-Основну школу у Доњој Речици похађа око 70 ученика (од првог до осмог разреда) који су вредни, радни, насмејани, жељни знања. Како би створили боље и пријатније услове за рад, наставници са својим ученицима спроводе акцију брања шипурака и разне друге активности. Захваљајући донаторима, људима великог срца, имамо тоалете, а добили смо и рачунаре, фотокопир апарат, књиге за школску библиотеку, рекла је учитељица Лидија Вељковић.

Њено одељење је, како каже, дружина другог и четвртог разреда. Они су весела екипа коју чини девет ђака, шест девојчица и три дечака. Ученици су увек насмејани, задовољни, знатижељни, креативни, добро расположени и добри другари.

Учитељица сакупља и чува радове својих ђака, слике, приче и бајке да се не забораве. Сваке школске године, она се договара са ђацима, радује се и припрема за прославу различитих празника и организовање приредби.

-Сваког првог септембра, традиционално припремамо приредбу којом дочекујемо прваке. Желимо да им учинимо школовање лепшим и безбрижнијим, да омогућимо да долазе с љубављу И излазе богатији знањем и оплемењени пријатељствима. Помажемо деци да марљиво уче, учимо их да слушају наставнике и учитеље, да поштују другове и воле своје родитеље. Традиционално, у току септембра, спроводимо  акцију брања шипурака. И ове године, ученици су  дали свој допринос овој акцији и на тај начин практично учили да све што желе да остваре, морају у то да уложе труд. Од зарађеног новца купили смо фарбе за врата, којом су деца и наставници осликали врата помоћне просторије у школском дворишту, истакла је учитељица Вељковић и додала да су октобра месеца обележили и Дечију недељу.

Она наводи да су њени ученици, поред тога што добро уче, врло предани у свакодневном сређивању Школе. Тако су у току месеца новембра декорисали и један део школског ходника и направили етно кутак. Прикупили су старе ствари од својих бака, ћилиме, фењере и многе друге предмете, који сведоче о томе како се некад живело.

Традиционално, сваке године, Дан школе обележавају пригодним програмом и уз велики број гостију. Тада ови ученици, на најмаштовитији  начин, песме, рецитације и народне игре, поклоне својим гостима.

Сваког децембра, Школа традиционално спроводи акцију „Један пакетић–пуно љубави“ и тада ученици једни другима дарују поклоне за Нову годину. Тако ће бити и ове године, свечано и празнично.

Поред ових ваннаставних активности, учитељица Лидија Вељковић је у току школске године са ученицима одржала и бројне креативне и угледне часове.

Један од њих је био писање бајке. Ученици четвртог разреда на часу српског језика писали су сопствену бајку.

-За домаћи задатак бајку су кориговали, улепшали, исправили грешке и преписали читко и уредно. На часу одељењског старешине учили смо куцање текста у ворд-у и додавање сличица. Бајке смо штампали, а онда их повезали у малу књигу. Направили смо књижицу бајки коју ће четвртаци понети у пети разред, као успомену на учитељицу и другаре, нагласила је Вељковић.

О одељењу ученика другог и четвртог разреда из Доње Речице могло би се писати много тога. Ово ћемо завршити реченицом која их, како каже њихова учитељица, најбоље описује, а то је да су они ведрог духа и насмејаног лица, спремни  за све акције.

Величина слова: