Повољни временски услови, омогућили су воћарима да заврше резидбу у својим воћњацима. До почетка вегетације, потребно је да се изврши зимско прскање или купање воћњака и винограда.
Почетком вегетације, буде се и бројне штеточине које су презимиле на увелом лишћу, дрвету или на мумифицираним плодовима. Штеточине представљају озбиљан извор заразе који се мора сузбити у првим фазама вегетације. Најчешће болести које се тада јављају су чађава пегавост лишћа и краставост плодова код јабучастих врста, а сушење цветова и гранчица код коштичавог воћа.
Да би се ово сузбило, неопходно је да се, поред осталог, обави и прскање на бази бакра, сумпора и креча, ради сузбијања великог броја узрочника биљних болести и штеточина.
Када су у питању озиме културе, стручњаци ратарима препоручују да већ сада могу да обаве другу прихрану азотним ђубривима.