Stanari Doma učenika za Prokupčane
27. aprila 2018.
Prednosti nove zelene pijace
27. aprila 2018.
Prikaži sve

Za bolje uslove života Prokupčana

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović održao je sastanak sa predstavnicima Evropske investicione banke (Eib) i predstavnicima Programa organizacije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), na kome je Opština Prokuplje dobila podršku za izgradnju nove zelene pijace. Sastanku je prisustvovao i poseban savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Dejan Milovanović, kao i načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, pomoćnik predsednika Opštine Prokuplje Ljubinko Blagotić, načelnik Opštinske uprave Nikola Koprivica, članovi veća i predstavnici opštinskih službi, ali i javnih preduzeća prokupačke opštine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave apliciralo je zajam Evropske investicione banke, koji će sprovoditi kroz projekat „Partnerstvo za program lokalnog razvoja za programski period od 2018. do 2022. godine u iznosu od 22.000.000,00 evra. Projekat će biti realizovan u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, a odobrio ga je Savet za koordinaciju projekata decembra 2017. godine. Sporazum o finansiranju između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave potpisan je 18. aprila 2018.  i sredstva za 2018. godinu su prebačena UNDP.

-Sredstva zajma su namenjena jedinicama lokalne samouprave, koja će se u vidu grantova dodeliti jedinicama lokalne samouprave. Njima će lokalne samouprave popraviti i revitalizovati postojeću infrastrukturu, poboljšati kvalitet pružanja usluga, kako bi se povećalo ekonomsko osnaživanje, poboljšao kvalitet života lokalnih zajednica i smanjio odliv stanovništva, rekao je Milovanović.

On je dodao da će investicije pomoći u stvaranju dugoročnog osnaživanja lokalnih zajednica, čime će se povećati njihovi kapaciteti adekvatnog reagovanja na vanredne situacije, kao što su prirodne katastrofe i migracione krize. Pomoći će i u rešavanju nekih od osnovnih uzroka migracije, kao što su i visoka nezaposlenost i negativan ekonomski razvoj.

-Na osnovu pregleda potreba koje je Ministarstvo sprovelo u oktobru 2017. na lokalnom nivou identifikovana su četiri prioriteta koji su u fokusu projekta. To su popravka i unapređenje javnih zgrada, rekonstrukcija lokalnih pijaca, kapaciteti za sistem upravljanja opštinama i obnova javnog prostora i lokalnih sadržaja, istakao je Milovanović i dodao da je prioritet opštine Prokuplje, koji će biti sagledan ovim projektom, izgradnja nove zelene pijace po evropskim standardima.

Kako je u Prokuplju poljoprivreda identifikovana kao jedna od ključnih strateških oblasti ona zahteva posebnu podršku, posebno zato što ima 5.548 poljoprivrednih gazdinstava.

-Odavno postoji potreba za izgradnjom nove zelene pijace, jer je ova, koja se nalazi u centru grada neuslovna i nebezbedna, pošto se nalazi u blizini dve škole, te tako predstavlja i opasnost za decu. Ovo je dobra prilika, koja nam se pružila da sredstvima  Evropske unije, brže i lakše rešimo dugogodišnji problem neuslovne pijace, izgradnjom nove moderne. Time bi lokalni proizvođači imali bolje uslove za plasiranje robe, a higijena i kvalitet proizvoda, koji se prodaje bi se poboljšao, pošto bi nova tržnica bila izgrađena u skladu sa najvišim standardima, naglasio je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, upoznajući prisutne sa aktuelnim stanjem postojeće neuslovne pijace.

Veličina slova: