Велико интересовање за доделу бесповратних подстицајних средстава за пољопривреду
19. децембра 2018.
Захвалност Удружењу пензионера Прокупља
20. децембра 2018.
Прикажи све

Запажени дигитални часови прокупачке учитељице

И ове године Министарство трговине, туризма и телекомуникација расписало је конкурс „Дигитални час 2018/2019.“ на који је стигло 375 радова из целе Србије. Комисија је међу запажене радове уврстила часове учитељице Основне школе „Никодије Стојановић Татко“ из Прокупља Лидије Вељковић.

Објављена су њена три дигитална часа у електронском Зборнику радова  „Свети Сава“, „Бројеви“ и  „Стари Вујадин-епска народна песма“. Ова учитељица првим словима и бројевима учи децу у издвојеном одељењу „Таткове“ школе у Доњој Речици. Она је и учесник пројекта „Дигитална учионица 2000“, који  је покренула Влада Републике Србије, а спроводи га Министарство просвете. Њиме је био обухваћен  део наставника који ове школске године предају првом и петом разреду. Круна овог пројекта била је подела дигиталне опреме, лаптоп рачунара и пројектора са пратећом опремом.

Захваљујући бројним креативним и дигиталним часовима, учитељица Лидија Вељковић је добила дигиталну учионицу и електронске уџбенике и почела да их користи од  септембра 2018. године.

-Рад са децом ми пружа велико задовољство и зато настојим да будем истрајна у свему што има везе са учитељским позивом. Стално га обогаћујем иновацијама, користећи нове идеје и методе, али и информационо–технолошка наставна средства. Индивидуализованом наставом помажем ученицима који имају потешкоћа у раду и омогућујем им да са лакоћом прилазе свему што морају да науче, као и да учврсте љубав према обавезама и успешно одраде постављене задатке, рекла је учитељица Вељковић.

Она је додала да радом у групи омогућује ученицима да према личним способностима и напредовању буду укључени у заједнички рад, да поштују туђе мишљење и доносе заједничке одлуке.

-Учим их да подједнако поштују своје вршњаке, али и одрасле. Настојим да се укључим у разне активности како бих могла корисне ствари применити и у практичном раду са децом. Трудим се да у наставу уведем новине које сам стекла посећујући семинаре, али и истраживањем различитих школских сајтова путем интернета. Даљим усавршавањем и  напредовањем ћу још више оплеменити свој рад и трудити се да своје знање пренесем не само ученицима, већ и колегама, који желе да прихвате и кроз моје искуство промене нешто и у свом раду, нагласила је учитељица ове сеоске школе.

Она је објаснила да на часовима са децом користи рачунар који су добили као донацију од Комерцијалне банке. У настави примењује  презентације које је сама осмислила и припремила за рад, али користи и презентације својих колега.

-Моји ученици воле рад на рачунару, тако смо и одрадили час „Пишемо сопствену бајку“. Свако од њих је написао  своју бајку, од којих смо касније направили књигу бајки, под називом „Чудесне бајке“. Рад би нам олакшао и побољшао пројектор и платно, јер у школи имамо девет ученика, два разреда, а један рачунар у учионици, подвукла је учитељица издвојеног одељења Основне школе „Татко“ Лидија Вељковић.

 

Величина слова: