Tribina o nasilju nad ženama
9. decembra 2019.
Još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Prokuplju
9. decembra 2019.
Prikaži sve

Završen Festival „Lektirići eks ju fest“ u Prokuplju

Ovogodišnji, Međunarodni pozorišni festival za decu i mlade “Lektirići eks ju fest“, koji je u našem gradu održan sedmu godinu zaredom, završen je uspešno. Prema mišljenju organizatora, Narodne biblioteke „Rade Drainac“, ovaj put je ponuda predstava  bila najbolja otkako Festival postoji, u obe konkurencije.

Sve predstave, prema navodima žirija, odlikuje težnja za traganjem i pomeranjem granica dramskog izraza, nesebično i vatreno predavanje pedagoškom radu, izražena kolektivna i individualna scenska ekspresija, dostojan odnos prema dramskoj baštini, kao i smeli izleti u stvaranju originalnih tekstova. Vodilo se računa o svim elementima pozorišnog čina, dok je publika dala nemerljiv doprinos uspehu odigranih predstava. Nakon odgledanih 12  predstava, osam za decu i četiri za mlade, u periodu septembar- decembar 2019. godine, žiri je jednoglasno doneo sve odluke.

U kategoriji predstava za decu, na trećem mestu našla se predstava Od čitanja se raste Jasminke Petrović, u režiji Slobodanke Oparnice, Dramska grupa „Petar Kočić“ iz Inđije, drugoplasirana je Kapetan Džon Piplfoks Duška Radovića, u režiji Marije Milenković, OŠ „Mitropolit Mihailo“ u Sokobanji, dok je za najbolju proglašena predstava Čarobnjak iz Oza Milene Depolo, u režiji Igora Ristića, ODDF „Žar ptica“ iz Surdulice.

Nagradu publike u ovoj kategoriji, dobila je predstavaGuliver u zemlji lutaka AP „Janićije Popović“ iz Gračanice.

U kategoriji predstava za mlade, treće mesto pripalo je predstavi Svadba Zorice Davitkovske, u režiji autorke Elene Jakimovske, SOU „Đorče Petrov“ iz Krive Palanke, drugoplasirana je Lajanje na zvezde Milovana Vitezovića, u dramatizaciji i režiji Vesne Stanković, Gimnazija „Crnjanski“-BIS iz Beograda, a titulu najbolje ponela je predstava Orkestar Titanik Hrista Bojčeva, u režiji Ivane Milosavljević, Katolički školski centar „Sveti Franjo“ iz Tuzle.

Nagradu publike u kategoriji omladinskih predstava, ponela je Zana Zamfirović.

Veličina slova: