Novi ultrazvučni aparat za biometriju i ultrazvučni pregled oka
2. avgusta 2019.
Suzbijanje larvi komaraca na području Prokuplja u sredu
5. avgusta 2019.
Prikaži sve

Završeni žetveni radovi

Žetva pšenice i ječma na području Prokuplja je završena. Ovaj najvažniji letnji poljoprivredni posao obavljen je na površini od oko 2.700 hektara.

Savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju, Radovan Bjelica, izjavio je da se prinos pšenice i ječma u proseku po jednom hektaru kretao od 3.000 do 3.500 kilograma.

Tokom jesenje setve, pšenica je bila zasejana na površini od blizu 2.000, a ječma 700 hektara.

-Zbog dugotrajne suše, prošlogodišnja jesenja setva nije mogla da se obavi u optimalnom roku. Isto tako, neadekvatan odabir semena, neadekvatna i neblagovremena primena zaštitnih sredstava i manja upotreba mineralnih đubriva od propisanih količina razlog su slabijeg roda pšenice i ječma u odnosu na prethodne godine, kada se prinos u proseku po hektaru kretao od 4.000 do 4.500 kilograma, izjavio je on i dodao da je ovogodišnji kvalitet zrna pšenice na zadovoljavajućem nivou.

Zavisno od toga da li su žnjeli sa ili bez vezivanja slame, kombajneri su svoje usloge naplaćivali od 12.000 do 14.000 dinara po kilogramu.

-Nakon dužeg sušnog perioda, padavine zabeležene poslednjih dana dobro su došle površinama pod kukuruzom, koji je tokom prolećne setve na području Topličkog okruga zasejan na površini od skoro 5.000 hektara, rekao je Bjelica, koji je uputio apel poljoprivrednicima da nakon žetve ne pale slamu i biljne ostatke na svojim parcelama.

Veličina slova: