“Auto-put mira” ubrzaće razvoj čitavog Topličkog okruga
26. oktobra 2018.
Bogat sportski program za vikend
26. oktobra 2018.
Prikaži sve

Zdravstvena zaštita na jednom mestu

Izmeštanje Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u neiskorišćeni deo Doma zdravlja u Prokuplju, jedan je od tri kapitalna projekta koji će se realizovati u narednom periodu.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, na sednici Vlade koja je po prvi održana u Prokuplju 12. oktobra, izjavila je da je ovo, pored izgradnje Industrijske zone i „auto puta mira“, jedan od tri kapitalna projekta za Prokuplje i Toplicu.

Narodni poslanik i predsednik Odbora za zdravstvo u Skupštini Srbije, dr Darko Laketić, istakao je da u prokupačkom Domu zdravlja, koji je sa radom počeo 1989. godine, ima puno neiskorišćenog prostora, blizu 30.000 kvadratnih metara.

-Bolnica u Prokuplju sa radom je krenula 1929. godine. I pored  stalnog i kontinuiranog opremanja savremenim medicinskim sredstvima i aparatima, proširenjem kapaciteta, povećanjem broja doktora specijalista i medicinskih sestara, rekonstrukcijama i adaptacijama prostorija, vreme je učinilo svoje i ona treba da se izmesti, rekao je on i dodao da će se izmeštanjem bolnice, sve službe nalaziti na jednom mestu.

Za opremanje izuzetno velikog i neiskorišćenog prostora od 30.000 metara kvadratnih u  Domu zdravlja, planirana su sredstva u iznosu od 2,5 milijarde dinara.

Da se radi o velikoj cifri, govori podatak da su ovolika sredstva vraćena u poslednjih nekoliko godina, kao dug rukovodstva lokalne samouprave do polovine 2012. godine.

Laketić je podvukao da je već krenula prva faza izrade tehničke dokumentacije.

-Ulaganje u adaptaciju i rekonstrukciju objekata bolnice postalo je ekonomski neisplatljivo. Naš cilj je da stanovnici Prokuplja i Toplice na jednom mestu dobiju svu neophodnu zdravstvanu zaštitu, rekao je Laketić i istakao da će realizacijom projekta, ovaj deo Srbije dobiti jednu modernu, funkcionalnu i savremeno opremljenu zdravstvenu ustanovu sa stručnim i vrednim kadrom.

-Dovođenjem investitora i otvaranjem novih radnih mesta, potrebno je unaprediti i zdravstvenu zaštitu. Sa ekonomskim razvojem,  neophodno je da unapredimo i zdravstvenu zaštitu, i zbog toga je važno da se realizuje i ovaj projekat, izjavio je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

 

Veličina slova: