Ученици ОШ “Топлички хероји” из Житорађе посетили споменик јунацима “Гвозденог пука”
30. маја 2019.
Прокупачка ученица Сара Радосављевић једина награђена са југа Србије у Тршићу
30. маја 2019.
Прикажи све

Жене у Топлици оснажене да пријаве породично насиље

У Прокупљу је данас одржан округли сто на којем су представљени резултати пројекта „Повећање доступности социјалних услуга женама са искуством породичног и партнерског насиља Топличког округа“.

Пројекат је реализовало Удружење Ромкиња „Освит“ из Ниша у партнерству са Градом Прокупљем, а уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

-Драго ми је да смо успешно реализовали овај пројекат и да ће нам резултати осмомесечне борбе против породичног и партнерског насиља послужити као путоказ за даље унапређење социјалних услуга потенцијалним корисницама. Током спровођења пројекта, одржали смо више радних састанака са представницама Удружења „Освит“, договарали се око планираних активности, како би дошли до што квалитетнијих услуга, рекао је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић.

Он је додао да ће Град Прокупље наставити да подржава овакве пројекте и изразио наду да ће, Акционим планом, овај вид социјалних услуга бити сагледан, а све у циљу превенције насиља и подршке женама које трпе породично насиље.

О спроведеним активностима у оквиру реализације пројекта, говорила је директорка Удружења „Освит“ Ана Саћиповић, која је истакла да су на подручју Топличког округа за шест месеци пружене 62 услуге СОС телефона.

-Свако пријављено насиље је наш велики резултат. Наш циљ је да жену оснажимо да не ћути и не трпи насиље, да позове СОС број, на којем ће добити подршку да пријави насиље надлежним службама, казала је Саћиповић.

Према њеним речима, средствима Владе Швајцарске овде је отворена и технички опремљена Канцеларија за рад СОС телефона. Ова услуга је бесплатна и доступна је женама са подручја Топличког округа, које у случају насиља могу да се јаве на број телефона 027/324-344 у Прокупљу, док је број у Нишу 018/515-318. Број СОС централе је 0800 100 909.

Величина слова: