Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ učestvovala u projektu „Selfi“
16. septembra 2019.
Besplatni preventivni pregledi u prokupačkoj Bolnici u nedelju
17. septembra 2019.
Prikaži sve

Znakovni jezik-ključ kvalitetnog života gluvih osoba

U Vrnjačkoj Banji je protekle nedelje održan seminar za usavršavanje tumača srpskog znakovnog jezika, čiji organizator je bio Savez gluvih i nagluvih Srbije. Na ovom skupu, učestvovalo je skoro 100 tumača iz mnogih gradova i opština Srbije, među kojima i znakovni tumač i tehnički sekretar Organizacije gluvih i nagluvih Prokuplja Jelena Cakić.

Kako pomoći gluvim osobama da se aktivno uključe u sve oblasti života i rada, bila je jedna od osnovnih tema seminara.

-Osnovni cilj Zakona o upotrebi znakovnog jezika je da se gluvim osobama omogući puno uključivanje u sve društvene tokove i da se na jedan sveobuhvatan način reguliše upotreba znakovnog jezika. Primenom ovog jezika, ove osobe ostvaruju svoja prava i pravni interes u obrazovnom procesu, javnim službama, kod poslodavaca, izjavila je Jelena Cakić i dodala da je znakovni jezik ključ kvalitetnog života gluvih osoba.

Kada žele da ostvare svoja prava u školama, zdravstvenim ustanovama, Centru za socijalni rad, Zavodu za zapošljavanje, Policijskoj upravi ili nekoj drugoj javnoj službi, gluvim osobama je neophodan znakovni tumač.

Jelena Cakić podvlači da je nailazila na veliko razumevanje i profesionalnost zaposlenih u javnim službama, kada su im se, za ostvarivanje svojih prava, obraćale osobe koje imaju smetnje sa sluhom.

U razgovoru sa njom, saznali smo da su se ove godine u Kompaniji „Leoni“ zaposlila četiri člana ove organizacije.

 

Veličina slova: