Narodna kuhinja i tokom leta
7. juna 2016.
Sledi utakmica odluke
9. juna 2016.
Prikaži sve

Afirmativne mere za obrazovanje Roma

romi1

 Na sastanku predstavnika romske nacionalne manjine u Prokuplju  prezentovane su afirmativne mere upisa dece romske nacionalnosti u srednje škole i na fakultete,na osnovu novog Pravilnika     koje je donelo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Pored  koordinatora za romska pitanja iz Kuršumlije,Merošine i Prokuplja,pedagoških asistenata i budućih nastavnika romskog jezika,sastanku je prisustvovao i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine  ,Vitomir Mihajlović i Ljuan Koko,savetnik za romski jezik.

-Uvođenje romskog jezika  u obrazovni sistem je novina koju želimo da sprovedemo u saradnji sa  aktivistima ,pedagoškim asistentima i medijatorima u svakoj opštini. Želimo da ukažemo na važnost  učenja romskog jezika ,zato je potrebno da svi koji su uključeni u ovu kampanju rade na tome da se što veći broj roditelja romske dece prijavi,kako bi  u narodnoj školskoj godini bio uveden romski jezik u osnovno obrazovanje,rekao je Ljuan Koko,savetnik za romski jezik

Novim Pravilnikom  pripadnici romske nacionalne manjine mogu da se upišu u srednju školu pod povoljnijim uslovima,radi postizanja pune ravnopravnosti u sticanju obrazovanja.

romi2

– Zbog loše obrazovne strukture romskog stanovništva pokrenuli smo ove afirmativne mere,kako bi Rome integrisali u društveni život Srbije. Ono što je činjenica ,od 2003. godine do danas,afirmativnim merama  povećava se broj obrazovanog romskog stanovništva.  Na godišnjem nivou je oko 750 učenika   uključeno u obrazovni sistem ,a na fakultetima upisano oko 300 studenata,istakao je Mihajlović .

U okviru programa uvođenja romskog jezika u  osnovno obrazovanje,naglašeno je da je potrebno da se što veći broj roditelja prijavi,kako bi bili ispunjeni neophodni uslovi,a to znači da jedna škola mora da ima najmanje 15 učenika koji su se izjasnili za učenje romskog jezika,kao izbornog predmeta.

U opštini Prokuplje  živi oko 400 dece romske nacionalnosti,prijavljivanje je u toku,a konačni rezultati ankete biće  završeni u septembru,kako bi od oktobra u osnovne škole bio uveden romski jezik.

 

Veličina slova: