Појачана контрола саобраћаја у близини школа
3. септембра 2014.
Средства за опремање обданишта
5. септембра 2014.
Прикажи све

Акција сузбијања жилогриза


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_3383 DSC_3386

Пољопривредно стручна служба Прокупље је по препоруци Министарства пољопривреде и животне средине организовала акцију спровођења мера у циљу спречавања ширења и сузбијања жилогриза.

Према речима Александра Радуловића,директора ПСС Прокупље,ширење овог паразита прети да потпуно уништи засаде облачинске вишње,који се у Топлици простиру на површини од 2.700 хектара.

– Ово је почетак акције током које планирамо да свакодневно обилазимо села прокупачке општине и упознамо пољопривредне произвођаче како да заштите своје засаде од ове штеточине. С обзиром да је стање алармантно и да за три године више нећемо имати облачинску вишњу у Топлици,нећемо се зауставити само на овој акцији,већ планирамо да у сарадњи са локалном самоуправом организујемо трибине на којима ће учествовати стручњаци и представници министарства,рекао је Радуловић.

Он такође апелује на све службе које се баве овим проблемом да се крајње озбиљно мора поступати,с обзиром да се 50 одсто пољопривредне производње у Топлици базира на облачинској вишњи. Због штете настале појавом жилогриза 30 одсто засада је извађено,50 је заражено,што значи да око 1.300 хектара под облачинском вишњом више не постоји. 

 

Величина слова: