Венци на споменик Кости Војиновићу
28. фебруара 2017.
Расписан Ђурђевдански књижевни конкурс
2. марта 2017.
Прикажи све

„Арзамас“ представљен Прокупчанима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 promocija%20ivana%20dimic%20(1)

У Народној библиотеци „ Раде Драинац “ прокупачкој читалачкој публици представљен је роман „Азрамас“ Иване Димић,добитнице НИН-ове награде.

Ивана Димић је ауторка пет књига кратких прича,низа драма,драматизација и телевизијских сценарија. Она је пета жена која је добила ову награду,после Светлане Велмар Јанковић,Дубравке Угрешић,Гроздане Олујић и Гордане Ћирјанић.

promocij%202ivana%20dimic%201

О својој награђеној књизи Димићива каже да је она веома једноставна прича.

-Ради се о деменцији мајке која умире и ћерке која је чува. Оно што је занимљиво јесте несвакидашња форма. Реч је о мозаику од дијалошке и прозне форме. Ако се дијалошка форма тиче хоризонтале,неког баналног живљења,а вертикала неке метафизике,разматрања о самоћи,о смрти,о љубави и болести,онда имате од почетка до краја разапињање јунакиње на крст од те хоризонтале до вертикале ,рекла је ауторка говорећи о својој књизи.

Роман је писала седам година,а писањем се бранила од драматичне болести своје мајке.

-Када  сам почела да схватам да она не пати,онда сам понешто могла и са хумористичке стране да сагледам и напишем.Темом љубави и смрти се сваки књижевник бави и шта год да је друго тема,на крају ипак то буде љубав и смрт. Ја сам се кроз мој роман свим силама трудила да кажем и покажем да је љубав ипак јача од смрти. Спадам у људе који верују да смрт не значи крај и мислим да они који верују у то лакше и срећније живе,а да је живот онима који мисле да је смрт јача много тежак,истакла је Димић.

О „Арзамасу“ Иване Димић говорио је вероучитељ Даниел Јовановић,а одломке из њене књиге читали су глумци Варошког позоришта „Хистрион“.

 

 

   

Величина слова: