Prijem za zlatne sportiste
6. avgusta 2015.
Sredstva za novu centralnu sterilizaciju
10. avgusta 2015.
Prikaži sve

Avram knjiga o tragici i opstajanju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Sa%20promocije%20knjige%20Avran%20u%20Pozarevcu%202015%20

Zbirka pesama „Avram“ (Udruženje srpskih izdavača,Beograd 2014) Dragana Borisavljevića,pesnika i dopisnika Politike“ iz Prokuplja,predstavljena je u Centru za kulturu u Požarevcu. O ovoj,po svemu jedinstvenoj knjizi,govorili su pesnici Aleksandar Lukić,Miljurko Vukadinović i Dragan Ognjanović,a pesme iz nje recitovao je i pevao uz gitaru Srđan Živković.

– „Avram“ je knjiga koja peva o tragici i opstajanju jednog naroda,stvaralački zaokružena,čudesna pesnička knjiga. Ona udahnjuje veru da je na današnji dan moguće i drugačije pevati o sudbini našeg naroda. Borisavljević je na samosvojan način i samosvojnim jezikom razgrnuo istoriju našeg tragizma. To je knjiga koja je sažela vekove,što je teško ostvariti u poeziji i što se uglavnom radi u prozi. Pa ipak,ona jeste zbirka istinskih lirskih pesama,istakao je domaćin književne večeri Aleksandar Lukić.

Miljurko Vukadinović je ukazao da Dragan Borisavljević ima više književnih života. Prvi počinje sa njegovom knjigom „Male obnove“ iz 1968. godine,koja bi se mogla nazvati generacijskom. Druga „Stara jeza“ iz 1989. godine je izvangeneracijska i samosvojna. Potom slede njegove knjige trećeg kruga – monografija „Prokuplje“ i „Govor Prokuplja i okoline“. Slede tekstovi i pesme u listovima i časopisima,a posebno u listu „Politika“ gde niz godina objavljuje tekstove o ljudima i događajima u Toplici,a posebno u njenoj kulturi. Poslednji krug predstavlja knjiga „Avram“ koja zaokružuje i menja sliku o pesniku. Ovo je kruna njegovog pevanja. To je knjiga koja pokazuje prave umetničke vrednosti pesnika Dragana Borisavljevića,počev od jezika do metaforičkih i simboličkih slika.

Ognjanović je skrenuo pažnju na bogatstvo jezika u knjizi „Avram“ i na visok stepen umetničkog oblikovanja. U knjizi se,kaže,lokalno,rodni Pločnik i Toplica,uzdižu do univerzalnog. On je posebno istakao Borisavljevićev doprinos kulturnom životu Toplice.

– Dragan Borisavljević je jedan od pokretača „Drainčevih susreta“,časopisa „TOK“,rekonstrukcije rodne kuće Rada Drainca,podizanja spomenika u Prokuplju i pokretanja izdavačke delatnosti. Godine 1968. u Prokuplju je izašla edicija od šest knjiga u jednom kolu što je bio izdavački događaj godine. Pored knjiga Voje Krasića,Blagoja Glozića,Saše Černova,Ivana Ivanovića i Slavoljuba Đinđića,koji je prvi u Srbiji preveo savremene turske pesnike i Borisavljević je objavio svoju prvu pesničku zbirku „Male obnove“. Taj poduhvat široko je odjeknuo u kulturnoj javnosti Srbije,napomenuo je Ognjanović.

Veličina slova: