Čiste ruke put do zdravlja
15. oktobra 2015.
Bogat sportski vikend
19. oktobra 2015.
Prikaži sve

Berba grožđa u punom jeku


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

berba%20grupno berba%201

Padavine zabeležene prvih oktobarskih dana uslovile su da vinogradari intenzivno krenu sa berbom grožđa. Ovo voće na teritoriji prokupačke opštine nalazi se na površini od skoro 173 hektara.

Prema rečima vinogradara Milivoja Stošića iz sela Reljinac,ovogodišnji rod u odnosu na prošlu godinu znatno je bolji i kvalitetniji.

– Prošle godine zbog čestih padavina rod je bio mnogo slab,a kvalitet nezadovoljavajući. Ove godine,zahvaljujući vremenskim prilikama,primeni agrotehničkih i zaštitnih mera rod je odličan,izjavio je Stošić i istakao da je sa površine od 65 ari imao rod od skoro 5,5 tona.

Berba pojedinih sorti grožđa u preduzeću Toplički vinogradi doo u Gojinovcu,koji se prostiru na površini od 35 hektara,krenula je sredinom septembra. Menadžer ove firme Dragan Kovačević izjavio je da će se berba nastaviti za nekoliko dana.

Predsednik Udruženja vinogradara Toplica iz Prokuplja Slobodan Stanković izjavio je da je dobro što se iz godine u godinu povećavaju površine pod ovim voćem i što se sve više mladih opredeljuje da se bavi vinogradarstvom.

 

– Vinogradari Prokuplja mogu biti zadovoljni prinosima i kvalitetom grožđa,rekao je Stanković i dodao da će se najveće količine ovogodišnjeg roda upotrebiti za pravljenje rakije i vina. 

berba2 berba4

 

  

Veličina slova: