Više novca za poljoprivredu
13. septembra 2016.
Obeležena godišnjica formiranja Udruženja
15. septembra 2016.
Prikaži sve

Besplatne sadnice za jesenju sadnju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

rasadnik2%2014_9(1) 

U rasadniku  "Toplica"  JKP „Hameum“  zasađeno je oko 30 hiljada sadnica,namenjenih za sadnju gradskih drvoreda i pošumljavanje privatnih poseda. Sadnice katalpa (loptasto drvo),jasena i javora,koje su zasađene na površini od jednog hektara,krasiće prokupačke ulice,dok   su topole i bagrem  namenjeni za pošumljavanje  šuma i pašnjaka.

-Iz gradskog rasadnika    već su besplatno  u više navrata  deljene sadnice za pošumljavanje privatnih poseda. Po prvi put obezbedili smo i sadnice za jesenju sadnju vlasnicima parcela koje spadaju u zemljište šeste i sedme klase,odnosno,šumsko zemljište,kao i parcele koje su u kategoriji pašnjaka i šuma. Ove jeseni  besplatne sadnice pokriće oko 15 hektara pretežno erozivnog i plavnog zemljišta.  Neke vrste,kao što su četinari i neke vrste lišćara,obezbeđene su iz rasadnika Pokreta gorana Srbije i „Srbijašuma“,kazao je  inženjer šumarstva u rasadniku "Toplica" Miro Ilić.

rasadnik%201%2014_9

Besplatne sadnice biće podeljene građanima svih topličkih opština,Prokuplja,Blaca,Kuršumlije i Žitorađe. Zahtevi se podnose počev  od 1. oktobra u prostorijama JKP „Hameum“ u ulici Vasilija Đurovića Žarkog. 

Inače,u velikoj akciji pošumljavanja Srbije,koja je u toku   biće zasađeno oko 4 miliona sadnica četinara i lišćara.   Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za šume planiraju da do 2020. godine pošumljenost Srbije sa 35 poraste na  40odsto,što je u skladu sa propisima i zakonima Evropske unije.

 

Veličina slova: