Шанса за ново запослење
9. марта 2017.
Прокупчани заинтересовани за француски филм
11. марта 2017.
Прикажи све

Бољи услови школовања Рома


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 romi%20ucenici

У Општини Прокупље одржан је први иницијални састанак на спровођењу пројекта ,,Механизми за спречавање осипања ученика ромске националности из образовног система" који реализује Центар за социјалну политику уз подршку Министарства просвете,науке и технолошког развоја и Сталне конференције градова и општина.  Пројектом су обухваћене општине Владичин Хан и Прокупље,као и град Пирот.  Циљ је смањење осипања ученика из образовног система и раног напуштања школовања,посебно девојчица и дечака ромске националности и повратника по реадмисији из земаља чланица ЕУ.

Састанку су,поред директора ЦСП-а Жарка Шундерића и координатора програма Милице Страњаковић присуствовали и представници Центра за социјални рад,ромски координатор,руководилац за друштвене делатности општине Прокупље са својим сарадницима,члан мобилног тима за инклузију Рома,педагошки асистент и чланице Општинског већа за пројектне активности и образовање.

romi%20ucenici1

 

  Овом приликом утврђене су кључне активности на пројекту.

-То су функционисање постојећих механизама у локалним заједницама на спречавању осипања,осмишљавање и пилотирање унапређеног система за рану идентификацију и реаговање на локалном нивоу у циљу спречавања осипања,као и
 дизајн протокола на локалном нивоу за спречавање осипања који треба да послужи свим релевантним механизмима на локалу,школама,здравственим центрима,интересорним комисијама,истакла је већница за образовање у Општини Прокупље и координатор на пројекту Маја Ранђеловић.
 Она је нагласила да осипање,с једне стране смањује могућности појединца да се укључи на тржиште рада и постигне задовољавајући квалитет живота,а с друге стране доводи до низа нежељених друштвених исхода,као што су,између осталог ,повећања стопе криминалитета,већа социјална давања и слабији здравствени статус нације.


 

Величина слова: