Одржан хуманитарни концерт
23. децембра 2015.
Одржана Годишња скупштина пчелара
25. децембра 2015.
Прикажи све

Буџет за 2016. инвестициони и социјални


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Vece%201

На 46. седници Општинског већа,последњој у овој години,разматрани су нацрти одлука и предлози решења који су обавеза локалне самоуправе,у циљу извршавања законских обавеза у наредној години.

Нацрт Одлуке о буџету Општине Прокупље за 2016. годину,који су већници једногласно усвојили,пројектован је на износ од 1.613.663,284 динара.

– Буџетом за наредну годину сагледани су сви директни и индиректни корисници,у циљу њиховог несметаног функционисања. Буџет дефинише и апропријације везане за нове инвестиције,нова запошљавања. Желимо да у 2016. години субвенцијама помогнемо инвеститоре и на тај начин омогућимо отварање нових радних места у нашој општини,рекао је председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

Према његовим речима,за инфраструктурне радове у наредној години издвојено је око 244 милиона динара,предвиђених за санирање и уређење улица,путева,тротоара и других јавних површина,како у граду,тако и на сеоском подручју.

– Више средстава у односу на прошлу годину,око 18 милиона динара,издвојили смо за социјална давања,за најугроженије становнике наше општине. Предвидели смо и пројектне активности,пре свега за пројекте којима би наша општина аплицирала за средства из фондова Европске уније,републичке Владе,као и фондова за помоћ избеглим и расељеним лицима,казао је председник Пауновић.

И у наредној години планирана су инвестициона улагања у образовање,тако да ће акција уређења школских зграда на територији целе општине бити настављена,како би се свим ученицима обезбедили бољи услови  школовања.

Vece%202%20

Новим буџетом опредељено је више средстава за примарну здравствену заштиту,односно санацију амбуланти на сеоском подручју,што ће обезбедити боље услове за рад и приближити здравствене услуге свим корисницима.

Према речима председника Пауновића,наставиће се са уређењем речног корита Топлице,како би се избегле вишемилионске штете на инфраструктурним,привредним и приватним објектима. Тренутно је у изради пројектна документација  за радове на заштити насеља Гарић,Компаније ЛЕОНИ и Липарске улице,где постоји стална опасност од поплава. Пројектом је предвиђено уређење леве и десне обале у том делу,као и на ушћу Стражавачке реке у реку Топлицу.

Општинско веће усвојило је Нацрт одлуке о локалним комуналним таксама,Одлуку о административним таксама и накнадама које врши Општинска управа,  Одлуку о матичним подручјима и Одлуку о дозвољеној спратности за објекте који се налазе у поступку озакоњења на територији општине.

Усвојен је и Програм пословања и Правилник о раду ЈКП „HAMMEUM“,који ће,према речима директора Александра Симоновића,одвојити рад од нерада и омогућити награђивање оних који раде тешке физичке послове. Нова организациона шема побољшаће ефикасност у раду,а и обезбедити веће уштеде у овом јединственом комуналном предузећу.

Одлуке Општинског већа,донете на данашњој седници,наћи ће се на дневном реду последњег скупштинског заседања у овој години,које ће се одржати наредне недеље.    

Величина слова: