„Топлички устанак 1917.-100 година после“
24. фебруара 2017.
Вече патриотских песама
27. фебруара 2017.
Прикажи све

Част је родити се и живети у Србији


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

cm%2011

Премијер Србије Александар Вучић обратио се окупљенима на централној церемонији обележавања стогодишњице Топличког устанка.

-Велика ми је част што у име Владе Србије могу да вас поздравим на обележавању јубилеја стогодишњице Топличког устанка,који заузима посебно место у читавој историји српског народа. Да су Србима правда и слобода најважнији идеали за које ће увек бити спремни да се боре и да за њихово остварење и живот дају,доказали су на данашњи дан,век раније,када су подигли устанак против бугарских и аустоугарских окупатора на територији Топлице,Јабланице и Пусте Реке.

cm%208

Топлички устанак био је једини устанак против тиранске власти у било којој окупираној држави током читавог Великог рата. Устанка није било у великим,моћнијим државама које су такође биле окупиране,већ се он десио у Србији,у овој нашој малој Топлици,крају познатом по поштеним,храбрим и вредним људима.

Данас овде,драги и јуначки народе српске Топлице,желим да вам се захвалим за све што сте дали за Србију. И у Другом светском рату,али и у ратовима деведесетих. Када Србија зове,Топлица је та која се диже на ноге,која се бори и крвари.  И баш зато сте ви,како вам је народ наденуо име,наши српски гвоздењаци. Често није лако вратити се  мислима у то време,и сетити се какве је била наша Србија пред Топлички устанак. Окупатор је чинио разне зулуме. У Врању и околини убијено је 3 500 људи,у Сурдулици више од  три хиљаде,у Нишавском округу више од стотину свештеника. Отпор окупатору тињао је у Топлици и пре устанка,али кап која је прелила чашу била је насилна регрутација у бугарску војску.

cm%207

Те 1917. године Топлица се није дала. Није дозволила да јој мрски душманин наметне да брат удари на брата,син на оца,отац на сина. Српска нетрпељивост према ропству и жеља за слободом,изродила је устанак чији је организатор и вођа био јунак Коста Војиновић,уз којег су стали Коста Миловановић Пећанац,као и добровољци из Црне горе. У слободарској Топлици непријатељ је сконцентрисао 30 000 војника.  Устаника је било око 5000,што говори да је непријатељ био шест пута бројнији. Страдало је 20 000 људи,жене и деца. Само зато што су се усудили да кажу НЕ,устали да бране своју родну груду. Топлички устанак је запалио искру наде широм Србије и био увод за касније ослобађање Србије. У окупираној Европи сунце слободе је засијало баш овде,у јуначкој Топлици. И не треба да нас чуди што је једини устанак подигнут у нашој земљи,у овом крају,јер су Топличани,Пусторечани,Заплањци и Јабланичани чувени по својој храбрости. Они су били и остали „Гвоздени пук“. То сте и ви,гвоздена снага и воља Србије коју ниједан непријатељ не може да сломи и победи.

cm%2014

Доћи овде  где је пре 100 година убијено 20 000 људи велика је одговорност али и поштовање онога што су нам  ти људи омогућили,а то је будућност Србије.  Србија зна,уме и хоће да верује у себе и у људе који у њој живе.

cm%206

 Зато данас,баш на овом месту,желим да поручим онима који мисле да могу да поделе Србију. Србија никада неће устати против Републике Српске,  Српска  никада неће против Србије и то је наш завет.  Вратићемо ту руку овде у нашу Србију,да још више фабрика отворимо,  да саградимо и уредимо болнице и школе,да будемо поносни на све што смо створили. И да будемо  спремни,  ми који никуда нећемо непозвани да идемо,ако нам неко  тако непозван у нашу отаџбину дође.   То сам хтео да кажем на овом месту на којем историја мери свачију одговорност . Да верујем у ову земљу,у нашу  најлепшу Србију насталу у крви и да од вас то исто тражим.  Да верујете  у Србију и да верујете у себе,да идете даље неподељено,напред у живот.  Зато што се  Војиновићу и осталима  полажу рачуни. За оно колико и шта радимо.  Захвалан сам свима што Србија после много година  васпитава  своје најмлађе на примерима из наше славне прошлости и што је схватила да само кроз образовање можемо да сачувамо  културни и  историјски идентитет.

cm%2012

Чврсто верујем  у то да су  дани поноса,испуњености и благодети тек пред нама. Топлица је пре 100 година показала пут,ми морамо да га следимо. Циљ је исти,слободна,економски јака Србија у којој је част родити се и живети,поручио је премијер Александар Вучић,на централној прослави обележавања века од почетка Топличког устанка.

cm%2016

Величина слова: