Велика појачања пред првенство
17. септембра 2015.
Председник Србије посетио Блаце
21. септембра 2015.
Прикажи све

Дани руског дечијег филма у Прокупљу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

rusiiiiii

Под покровитељством Општине Прокупље,а у организацији Дома културе и Гимназије,у нашем граду по први пут,а у Србији по трећи гостују Дани руског дечијег филма. Заједно са филмовима,за које је улаз бесплатан,у наш град допутовали су и директор Дана руског дечијег филма Филип Кудрјашов,заслужна уметница Русије Људмила Маљцева,народни уметник Јуриј Назаров и извођач народних песама Олга Масаљскаја.

Филмови на овом фестивалу су остварења модерне руске кинематографије,а реч је о цртаним,играним и документарним филмовима,који развијају позитивне вредности код младих.

Намењени су пре свега ученицима,који су их јуче гледали организовано са својим школама,а то ће учинити и данас од 11,12 и 13 часова у биоскопу Топлица.

Централни део програма фестивала је дугометражни играни филм „Воробеј“,који описује живот у руској провинцији.

-Мило ми је да видим дечије блиставе очи на пројекцијама,њихову заинтересованост према филмовима из програма фестивала. Није безначајна и свест дечије публике према блиској језичкој култури. Сви се надамо да ће Дани руског дечијег филма у Србији бити један од подстрека ка пробуђивању интереса за руски језик,рекао је поздрављајући домаћине и публику,ученике Гимназије у биоскопу,директор фестивала Филип Кудрјашов.

Испред прокупачке Гимназије професор руског језика Зорица Ковачевић истакла је да је ово одлична прилика да деца виде боље и лепше садржаје од оних који их свакодневно „бомбардују“ на телевизији.

Пре приказивања филма  у сали биоскопа Топлица,домаћини су гостима,кроз програм који су припремили,показали повезаност ових двеју земаља. У овом делу програма истакли су се ученици прокупачке Гимназије и чланови секције руског језика са којима професорка руског Зорица Ковачевић ради на очувању и неговању традиције и језика пријатељске нам Русије.  

Величина слова: