Velika pojačanja pred prvenstvo
17. septembra 2015.
Predsednik Srbije posetio Blace
21. septembra 2015.
Prikaži sve

Dani ruskog dečijeg filma u Prokuplju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

rusiiiiii

Pod pokroviteljstvom Opštine Prokuplje,a u organizaciji Doma kulture i Gimnazije,u našem gradu po prvi put,a u Srbiji po treći gostuju Dani ruskog dečijeg filma. Zajedno sa filmovima,za koje je ulaz besplatan,u naš grad doputovali su i direktor Dana ruskog dečijeg filma Filip Kudrjašov,zaslužna umetnica Rusije Ljudmila Maljceva,narodni umetnik Jurij Nazarov i izvođač narodnih pesama Olga Masaljskaja.

Filmovi na ovom festivalu su ostvarenja moderne ruske kinematografije,a reč je o crtanim,igranim i dokumentarnim filmovima,koji razvijaju pozitivne vrednosti kod mladih.

Namenjeni su pre svega učenicima,koji su ih juče gledali organizovano sa svojim školama,a to će učiniti i danas od 11,12 i 13 časova u bioskopu Toplica.

Centralni deo programa festivala je dugometražni igrani film „Vorobej“,koji opisuje život u ruskoj provinciji.

-Milo mi je da vidim dečije blistave oči na projekcijama,njihovu zainteresovanost prema filmovima iz programa festivala. Nije beznačajna i svest dečije publike prema bliskoj jezičkoj kulturi. Svi se nadamo da će Dani ruskog dečijeg filma u Srbiji biti jedan od podstreka ka probuđivanju interesa za ruski jezik,rekao je pozdravljajući domaćine i publiku,učenike Gimnazije u bioskopu,direktor festivala Filip Kudrjašov.

Ispred prokupačke Gimnazije profesor ruskog jezika Zorica Kovačević istakla je da je ovo odlična prilika da deca vide bolje i lepše sadržaje od onih koji ih svakodnevno „bombarduju“ na televiziji.

Pre prikazivanja filma  u sali bioskopa Toplica,domaćini su gostima,kroz program koji su pripremili,pokazali povezanost ovih dveju zemalja. U ovom delu programa istakli su se učenici prokupačke Gimnazije i članovi sekcije ruskog jezika sa kojima profesorka ruskog Zorica Kovačević radi na očuvanju i negovanju tradicije i jezika prijateljske nam Rusije.  

Veličina slova: