Велико интересовање за обуку
24. августа 2017.
Филм о архитекти Краснову
28. августа 2017.
Прикажи све

Добар квалитет грожђа


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Gojinovac%201

Засаде винове лозе у „Топличким виноградима у прокупачком селу Гојиновац,који се простиру на површини од 35 хектара,посетио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

Менаџер ове фирме Драган Ковачевић информисао је Пауновића о активностима и раду предузећа у овој години.

– Временске прилике које владају у последња три месеца,за разлику од других пољопривредих култура,нису нанеле штету грожђу. Берба раних сорти грожђа шардоне и савињон-бели кренуће средином наредног месеца,рекао је Ковачевић и додао да очекује да овогодишњи род буде близу 120.000 килограма квалитетног грожђа.

Према његовим речима априлски мраз смањио је род за 30 до 40 одсто.

– Да се једним планским,одговорним,стрпљивим и стручним радом може радити и у области пољопривреде говори пример Топличких винограда”,изјавио је Пауновић.

– Захваљујући подстицајним мерама и субвенцијама ресорног минстарства,засади винове лозе на подручју прокупачке општине сваке године се повећавају. Субвенције за лозни калем,носаче,припрему земљишта (риголовање),анализу земљишта,опрему за винарије део је средстава које држава додељује виноградарима који желе да се баве овом граном воћарства,изјавио је он нагласивши да се тренутно у општини Прокупље под виновом лозом налази близу 200 хектара.

Асистент за виноградарство на Високој пољопривредно-прехрамбеној школи струковних студија у Прокупљу Душица Ћирковић изјавила је да су повољне временске прилике,адекватне агротехничке и заштитне мере и примена нових технологија допринеле да је квалитет грожђа изузетно добар.

– Добар и квалитетан род грожђа наговештава и производњу разних врста квалитетног вина у сопственој винарији по најновијим технолошким достигнућима,изјавила је она додавши да је менаџмент Топличких винограда на најбољи начин препознао природне потенцијале овог дела Топлице због чега је ове године постојеће површине од 35,повећао на додатних 15 хектара. 

Величина слова: