Veliko interesovanje za obuku
24. avgusta 2017.
Film o arhitekti Krasnovu
28. avgusta 2017.
Prikaži sve

Dobar kvalitet grožđa


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Gojinovac%201

Zasade vinove loze u „Topličkim vinogradima u prokupačkom selu Gojinovac,koji se prostiru na površini od 35 hektara,posetio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Menadžer ove firme Dragan Kovačević informisao je Paunovića o aktivnostima i radu preduzeća u ovoj godini.

– Vremenske prilike koje vladaju u poslednja tri meseca,za razliku od drugih poljoprivredih kultura,nisu nanele štetu grožđu. Berba ranih sorti grožđa šardone i savinjon-beli krenuće sredinom narednog meseca,rekao je Kovačević i dodao da očekuje da ovogodišnji rod bude blizu 120.000 kilograma kvalitetnog grožđa.

Prema njegovim rečima aprilski mraz smanjio je rod za 30 do 40 odsto.

– Da se jednim planskim,odgovornim,strpljivim i stručnim radom može raditi i u oblasti poljoprivrede govori primer Topličkih vinograda”,izjavio je Paunović.

– Zahvaljujući podsticajnim merama i subvencijama resornog minstarstva,zasadi vinove loze na području prokupačke opštine svake godine se povećavaju. Subvencije za lozni kalem,nosače,pripremu zemljišta (rigolovanje),analizu zemljišta,opremu za vinarije deo je sredstava koje država dodeljuje vinogradarima koji žele da se bave ovom granom voćarstva,izjavio je on naglasivši da se trenutno u opštini Prokuplje pod vinovom lozom nalazi blizu 200 hektara.

Asistent za vinogradarstvo na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju Dušica Ćirković izjavila je da su povoljne vremenske prilike,adekvatne agrotehničke i zaštitne mere i primena novih tehnologija doprinele da je kvalitet grožđa izuzetno dobar.

– Dobar i kvalitetan rod grožđa nagoveštava i proizvodnju raznih vrsta kvalitetnog vina u sopstvenoj vinariji po najnovijim tehnološkim dostignućima,izjavila je ona dodavši da je menadžment Topličkih vinograda na najbolji način prepoznao prirodne potencijale ovog dela Toplice zbog čega je ove godine postojeće površine od 35,povećao na dodatnih 15 hektara. 

Veličina slova: