Knjige na poklon Biblioteci
5. maja 2017.
Obeležen Dan pobede nad fašizmom
9. maja 2017.
Prikaži sve

Drainčevi susreti u Prokuplju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

drainac%20kraj%20maja1 drainac%20kraj%20maja2

Posle celodnevnog programa,kojim su otvoreni 48. „Drainčevi susreti pesnika“ u Beogradu,majski program ove književne manifestacije nastavljen je u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju. Pred brojnim poštovaocima velikog srpskog pesnika Rada Drainca,muzičko-scenskim prikazom nastupio je Poetski teatar prokupačke biblioteke,dok je Drainčeve stihove kazivao glumac Miroljub Mirović Facir. Nesvakidašnje uživanje u  muzičkom delu programa,izvodeći kompozicije na kntrabasu,publici je pružio Aleksandar Miljković,profesor kontrabasa iz Beograda.

drainac%20kraj%20maja3n drainac%20kraj%20maja4

Na pesničkoj večeri,koje je predstavilo pesničku scenu generacije 70-ih,učestvovali su stvaraoci iz svih krajeva naše zemlje. Svojom poezijom predstavili su se Dejan Aleksić,Alen Bešić,Marijan Čakarević,Petar Matović,Jasmina Topić,Enes Halilović,Daniel Jovanović,Ljubiša Krasić i Saša Milovanović.

Po završetku ove pesničke večeri održana je i tribina „Generacija 70-ih-Magistralni tokovi i dometi“,na kojoj su o stvralaštvu ovih pesnika govorili asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu Jelena Mladenović  i profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Aleksandar Jerkov.

drainac%20kraj%20maja5 drainac%20kraj%20maja6

Jelena Mladenović je ukazala na zajedničke tačke,ali i veliku poetičku različitost pesnika ove generacije. Prisutne je upoznala sa eksperimentom u kome su njeni studenti čitali pesnike 70-ih  ne znajući čije su pesme i sa njihovom recepcijom poezije pesnika koji su se predstavili na Drainčevim susretima.

Profesor Jerkov je predočio ključna pitanja svake poezije,pa i poezije pesnika ove generacije,sa pitanjem šta je dobra pesma,šta je veliki pesnik i kako se to postaje.

drainac%20kraj%20maja7n drainac%20kraj%20maja8

-Velika poezija komunicira sa čitaocima i van svoje epohe i konteksta vremena. Okupljanja pesnika ove generacije u određene grupe više su odraz želje za zajedničkim delovanjem,nego izraz nekakve poetičke sličnosti. Velika je raznolikost među pesnicima generacije sedamdesetih i pre se može govoriti da nema nekih bitnih zajedničkih crta,a ako bi se morala pronaći neka,onda bi to opet bila velika različitost,dodao je Jerkov.

O tome da li među ovim pesnicima ima velikih pesnika,on je istakao da ih može biti,ali da se za to moraju izboriti svojom poezijom i da će sud o tome dati neki bdući pručavaoci književnosti.

Drainčeve susrete u Prokuplju otvorila je većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić. Ona je istakla da je Prokuplje domaćin poznatim i priznatim stvaraocima i poštovaocima Drainčevog dela već više od pola veka.

-Ova književna manifestacija,na kojoj se predstavlja i afirmiše savremeno književno stvaralaštvo,pod okriljem imena najvećeg topličkog pesnika Rada Drainca,živi već dugo. On je pesnik kojim se Toplica uvek ponovo otkriva,a  novi susreti su  upravo prilika da se nova viđenja  o njemu prikažu javnosti. Veliko je zadovoljstvo i uživanje ugostiti stvaraoce koji slede Drainčev put,naglasila je Erić.

Drainčevi susreti pesnika nastaviće se poslednje nedelje avgusta 2017. godine.

 -O programu u celosti tek treba da se izjasni Savet manifestacije,ali je sigurno, da će početi uručenjem nagrade za poeziju „Drainac“. Potom će pesnički karavan „drainčevih pesnika“ proći kroz Toplicu,a onda će Srpsko filozofsko društvo održati dvodnevni simpozijum sa temom „Obrazovanje i sloboda“,podvukao je v.d.direktora Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović.

 

Veličina slova: