Почели овогодишњи „Дани европске баштине“
28. септембра 2016.
Одржана седница Скупштине Општине Прокупље
30. септембра 2016.
Прикажи све

Духовна веза са прошлошћу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

evropska%20bastina%201

Програм обележавања четврте по реду манифестације “Дани европске баштине“ у нашем граду,започео је отварањем изложбе „Манастири и цркве јужне и источне Србије“,дело ауторског тима Завода за заштиту споменика културе у Нишу. Дечији хор прокупачког Дома културе  овом приликом је извео композиције „Хајте браћо белој цркви“ и „Тропар Светом Прокопију“.

Поред бројних Прокупчана,отварању  манифестације и изложбе присуствовали су и чланови Општинског већа Општине Прокупље.

-Изложба представља покушај презентације дела богатсва и велике разноликости кроз више стотина верских објеката на територији 40 градова и четири епархије. Ово је само сегмент поставке,с обзиром на то да је територија велика. Направили смо селекцију са читавог нашег простора,што саборних храмова у великим градовима,што цркава и манастира,који су можда у протеклим деценијама,а можда и дужем периоду били потпуно напуштени или улазе у фазу обнове и оживљавања. Желели смо да читав тај опус представимо јавности и укажемо на опасност да нешто од тог наслеђа може да нестане уколико га не заштитимо,рекла је отварајући изложбу „Манастири и цркве јуѕне и источне Србије“ директор Завода за заштиту споменика културе у Нишу Елена Васић Петровић.

Она је додала да је у галерији Музеја представљен мањи део изложбе,јер је она прављена за много већи простор,те да је за Прокупчане,у договору са колегама кустосима,направљена комбинација објеката са свих простора и епархија.

-Циљ нам је да наше наслеђе сачувамо за будуће генерације. Без људи наслеђе не може да опстане и то је кључ свега. Уколико не бринемо о њему и не знамо зашто је битно и вредно,оно ће нестати. Самим тим,избрисаће се трагови постојања на овим просторима,а то свакако не жели нико од нас. Ми желимо да наше наслеђе сачувамо за будуће генерације,а један од начина је управо њихово представљање широј јавности,истакла је Петровић.

Ову изложбу заинтересовани могу погледати у галерији прокупачког Музеја у наредних месец дана.

„Дани европске баштине“ у нашем граду данас се настављају дечијим радионицама,кроз које ученици прокупачких основних школа уче о старим занатима и традицији израде народних инструмената од 12 и 14 часова. У галерији „Божа Илић“ од 14 часова можети присуствовати отварању изложбе „Бијенале уметника из Врања“. „Живети с наслеђем кроз песму и игру“ је програм који је припремио  прокупачки Дом културе,а он је заказан за 18 часова у Народном музеју Топлице.

evropska%20bastina%202

Величина слова: