Počeli ovogodišnji „Dani evropske baštine“
28. septembra 2016.
Održana sednica Skupštine Opštine Prokuplje
30. septembra 2016.
Prikaži sve

Duhovna veza sa prošlošću


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

evropska%20bastina%201

Program obeležavanja četvrte po redu manifestacije “Dani evropske baštine“ u našem gradu,započeo je otvaranjem izložbe „Manastiri i crkve južne i istočne Srbije“,delo autorskog tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Dečiji hor prokupačkog Doma kulture  ovom prilikom je izveo kompozicije „Hajte braćo beloj crkvi“ i „Tropar Svetom Prokopiju“.

Pored brojnih Prokupčana,otvaranju  manifestacije i izložbe prisustvovali su i članovi Opštinskog veća Opštine Prokuplje.

-Izložba predstavlja pokušaj prezentacije dela bogatsva i velike raznolikosti kroz više stotina verskih objekata na teritoriji 40 gradova i četiri eparhije. Ovo je samo segment postavke,s obzirom na to da je teritorija velika. Napravili smo selekciju sa čitavog našeg prostora,što sabornih hramova u velikim gradovima,što crkava i manastira,koji su možda u proteklim decenijama,a možda i dužem periodu bili potpuno napušteni ili ulaze u fazu obnove i oživljavanja. Želeli smo da čitav taj opus predstavimo javnosti i ukažemo na opasnost da nešto od tog nasleđa može da nestane ukoliko ga ne zaštitimo,rekla je otvarajući izložbu „Manastiri i crkve juѕne i istočne Srbije“ direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović.

Ona je dodala da je u galeriji Muzeja predstavljen manji deo izložbe,jer je ona pravljena za mnogo veći prostor,te da je za Prokupčane,u dogovoru sa kolegama kustosima,napravljena kombinacija objekata sa svih prostora i eparhija.

-Cilj nam je da naše nasleđe sačuvamo za buduće generacije. Bez ljudi nasleđe ne može da opstane i to je ključ svega. Ukoliko ne brinemo o njemu i ne znamo zašto je bitno i vredno,ono će nestati. Samim tim,izbrisaće se tragovi postojanja na ovim prostorima,a to svakako ne želi niko od nas. Mi želimo da naše nasleđe sačuvamo za buduće generacije,a jedan od načina je upravo njihovo predstavljanje široj javnosti,istakla je Petrović.

Ovu izložbu zainteresovani mogu pogledati u galeriji prokupačkog Muzeja u narednih mesec dana.

„Dani evropske baštine“ u našem gradu danas se nastavljaju dečijim radionicama,kroz koje učenici prokupačkih osnovnih škola uče o starim zanatima i tradiciji izrade narodnih instrumenata od 12 i 14 časova. U galeriji „Boža Ilić“ od 14 časova možeti prisustvovati otvaranju izložbe „Bijenale umetnika iz Vranja“. „Živeti s nasleđem kroz pesmu i igru“ je program koji je pripremio  prokupački Dom kulture,a on je zakazan za 18 časova u Narodnom muzeju Toplice.

evropska%20bastina%202

Veličina slova: