Udruženje obeležilo svoju slavu
6. maja 2016.
Večeras počinje Festival kratkog filma
10. maja 2016.
Prikaži sve

Dve decenije Galerije „Boža Ilić“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 galerija%201

Narodni muzej Toplice obeležio je značajan jubilej,20 godina od otvaranja Galerije „Boža Ilić“,u prisustvu brojnih poštovalaca slikarstva velikog umetnika Bože Ilića.

Pored brojnih gostiju,obeležavanju ovog važnog datuma za kulturu i  umetnost Prokuplja i Toplice,prisustvovali su i predstavnici Opštine Prokuplje,zamenik predsednika Ilija Đedović i većnica za kulturu Milica Erić.

Direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić,ovom prilikom uručio je zahvalnice ljudima koji su počeli da rade sa otvaranjem Galerije,a onda je istakao da treba pomenuti i one koji su najviše zaslužni što ovaj prostor postoji u našem gradu,a to su tadašnji načelnik Topličkog okruga Ratko Zečević i  predsednik Opštine Prokuplje Radan Lakićević.

galeriiijjja

Viši kustos Galerije Srbije u Nišu Radmila Kostić je bila prvi stalno zaposleni istoričar umetnosti u Muzeju.

-Snaga,entuzijazam i energija svih nas je bila velika. Nastojali smo da se nametnemo kvalitetom likovnoj sceni Srbije. To smo radili iz godine u godinu i ova Galerija je u potpunosti opravdala svoje postojanje,a ujedno sa njom živi ime i delo našeg velikog Bože. Tu je i kolonija „Memorijal Boža Ilić“,kroz koju je prošao veliki broj slikara iz različitih krajeva naše zemlje i sveta,koji su učestvujući u njoj pronosili njegovo ime,ali ime Prokuplja i Toplice,rekla je Kostić.

Gost Narodnog muzeja Toplice povodom ovog velikog i značajnog jubileja bio je i pisac Ivan Ivanović,Božin Žitnopotočanin. On je govorio o liku i delu Bože Ilića,ističući njegovu genijalnost,bez obzira na hendikep koji je imao,kao i savršenstvo koje je Boža u svom stavralaštvu dostigao,a koje se prema mišljenju kritike,vidi na gotovo svim njegovim,neprevaziđenim umetničkim delima.

galerija%202

Ivanović je dodao da je prisustvovao i davnjašnjem otvaranju Galerije,koja je i prema njegovom mišljenju opravdala svoje postojanje,te da je dobro da kao takva živi sa Božinim imenom i da tako treba da ostane.

Paralelno sa radom Galerije pokrenuta je i sprovedena u delo inicijativa za dodelu nagrade Bože Ilić,(ukinuta 2006.) što je dodatno podiglo nivo rada Istorije umetnosti Narodnog muzeja Toplice. Dve godine kasnije pokrenuta je i Likovna kolonija „Memorijal Boža Ilić“.

 Narodni muzej Toplice,prema rečima direktora Žarića,dodelu nagrade sa Božinim imenom,planira da vrati na jesen ove godine.

Posetioci su povodom obeležavanja ove velike godišnjice imali priliku da vide Božine slike,ali i najreprezentativnija dela umetnika,koji su dobili nagradu „Boža Ilić“.

-Likovni život Prokuplja i Topličkog okruga,dobrim delom se ne može zamisliti bez Galerije „Boža Ilić“ Narodnog muzeja Toplice. Tokom dvadeset godina njenog postojanja i rada predstavljeno je preko 300 izložbi i još više umetnika,istakao je istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Toplice Dragan Popović.

 Pre svega to su dobitnici Jugoslovenske nagrade za slikarstvo „Boža Ilić“,Velizar Krstić,Miloš Gvozdenović,Cvetko Lainović,Slobodanka Šefer,Nikola Gvozdenović,Radoljub Spasojević,Miroslav Anđelković i akademik Ljubica Cuca Sokić. Najznačajniji predstavnici Prokuplja i Toplice,koji su izlagali samostalno ili u okviru Udruženja likovnih umetnika Toplice su Dragan Drobnjak,koji je uradio tri portret biste Bože Ilića kao poklon gradu,zatim Radoslav Lale Milenković,Miroslav Lazović,Bogdan Antonijević,Georgi Georgijev,Nebojša Stanković i mnogi drugi.

 

-Ubrzo po otvaranju ove naše Galerije postalo je veoma važno,ali i prestižno izlagati u njoj,rekao je Drobnjak i podsetio da je otvaranje iste,davne 1996.godine,obeležila retrospektivna izložba patrona galerije,Bože Ilića,koja je naišla na ogroman prijem publike,tri godine nakon njegove smrti.

Veličina slova: