Акција превентивних прегледа
4. августа 2016.
Производна пракса и током лета
8. августа 2016.
Прикажи све

Еколошки чамац одушевио Прокупчане


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Ekoloska%20barka%201

Да је од идеје до реализације кратак пут говори пример Марка Ђорђевића из Прокупља. Овај 33-годишњи млади Прокупчанин,велики љубитељ река и језера,направио је чамац од пластичних флаша.

– Као дугогодишњи рибар обишао сам многе реке и језера где сам видео како се посетиоци немарно односе према природи. Сакупљајући употребљене и бачене пластичне флаше направио сам чамац. Први чамац направио сам од 220 флаша и 20 балона. Флаше које користим за свој еколошки чамац су искључиво од минералне воде Хеба,говори конструктор првог еколошког чамца у Прокупљу Марко Ђорђевић и додаје да је за прављење чамца искористио конструкцију старог пољског кревета,мало жице,лепила и много воље.

Након пробне вожње на Растовничком језеру код Прокупља,које је одушевило бројне посетиоце,уочио је недостатке и додао још 20 флаша и 10 балона.

Пловећи на Растовничком,Бованском и Бубличком језеру,чамац је постао права атракција. Носивост чамца износи око 240 килограма.

– Својом идејом и конкретним радом желим да укажем да еколошку свест треба да подигнемо на много већи ниво него што је то сада случај. Нико нам прелепе реке,језера,планине и другу природу не може сачувати ако је ми сами не чувамо. Својим малим гестом сваки појединац може много тога учинити да очувамо наше природне лепоте,говори конструктор чамца и додаје да су се овим еколошким и необичним пловилом провозали многи Прокупчани.

Говорећи о наредним плановима,прокупачки љубитељ река и језера,који на делу показује како се може сачувати природа,каже да у најскорије време планира да направи кајак за децу.

– И кајак за децу биће направљен од бачених флаша,каже он и додаје да би волео да своје идеје о очувању природе и свој необични чамац промовише и на другим рекама и језерима широм Србије. 

Ekoloska%20barka%202

Величина слова: