ОБАВЕШТЕЊЕ
10. априла 2013.
Састанак мештана и функционера у Житном Потоку
12. априла 2013.
Прикажи све

Епископ нишки др Јован о Миланском едикту


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Црква Светог Прокопија и Народни музеј Топлице организовали су предавање на тему „Милански едикт“,на коме је говорио Његово преосвештенство епископ нишки др Јован.

Пред бројном публиком,међу којима су били представници прокупачког свештенства,личности из политичког и културног живота града,епископ нишки др Јован је рекао да су дани Миланског едикта најважнији за све хришћане на свету.

DSC_3271

– Ове 2013. године навршава се 17 векова од доношења Миланског едикта. Овај најзначајнији документ за хришћанство потписао је 313. године цар Константин Велики. Едиктом је Константин изједначио хришћанство са свим осталим религијама,забранио прогон хришћана и дозволио ширење хришћанске вере и на територији Римског царства. Осим што су легализовани,хришћани су добили право да врате своју имовину,која им је била одузета због исповедања забрањене вере,указао је на значај Миланског едикта владика Јован.

DSC_3296

Он је подсетио да је тим Едиктом цркви гарантована слобода по речима царским „Да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора и да следују веру коју би желели,као и било којој божанској или небеској ствари,да би могли и сви који су под нашом влашћу добар и миран живот водити“.

– Ово је прилика да мало преиспитамо себе,да се вратимо у прошлост и да превазиђемо актуелне поделе,поготово у православном свету. Поруке цара Константина су актуелне и свевременске,а ми их промовишемо као опште вредности,додао је владика нишки др Јован.

Овом приликом епископ Јован захвалио се организаторима скупа на позиву и изразио жељу да се поново оживи манастир Светог Николе у Куршумлији,древно седиште некадашње Топличке епископије.

DSC_3249

 

Величина слова: