Дух народа је у његовој култури
24. маја 2015.
Премијерно приказан филм о Прокупљу
26. маја 2015.
Прикажи све

Гости из Француске обишли Плочник


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Plocnik1

Гости из француског града Епон са представницима Општине Прокупље посетили су неолитско село на археолошком налазишту Плочник. Домаћин и директорка Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић је званичнике овог француског града упознала са разлозима изградње оваквог села.

– Плочник је колевка европске металургије. Саграђеним кућама од блата и прућа желели смо да оживимо живот из доба неолита,истакла је Јулка Кузмановић Цветковић и госте из Француске упознала са занатима и начином живота људи из овог времена.

Представници града Епона имали су прилику да виде и процес топљења метала,до којег се према речима Цветковићеве,дошло приликом дугогодишњег истраживања на овом локалитету.

Plocnik2 Plocnik3

– Врло смо задовољни дочеком и срдачношћу људи из Прокупља,али и открићем културних богатстава које имате и негујете. И ми у нашем граду,који је мањи од вашег,имамо археолошко налазиште,што ће бити још једна веза коју ћемо убудуће развијати,нагласила је заменица градоначелника Епона Женевјев Бергамини и изразила захвалност представницима Општине Прокупље на гостопримству.

Саветник за културу из овог француског града Паскал Дагори је био одушевљен Плочником и реконструисаним селом у коме се може приказати живот из тог доба,рекавши да је и њима веома важна археологија и да се негде цивилизацијски баве истим периодом на њиховом локалитету у Епону.

– Иако до ваше земље и града мора дуго да се путује,са великим задовољством и одушевљењем препоручићу и својим суграђанима да вас посете,јер овде могу да виде многе лепе и важне културно историјске споменике,нагласио је Дагори.

Plocnik4 Plocnik5

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић овом приликом је подвукао да је овом вишедневном посетом нашем граду,али и Плочнику,практично почела културна сарадња и да ће се наставити и на просветном и спортском плану,као и привредно економском.

– Циљ нам је и развијање туризма и представљање туристичких потенцијала нашег града,али и Топлице,а на тим темељима и развијање и успостављање привредне сарадње,подвукао је председник Пауновић.

По обиласку археолошког налазишта Плочник,гости из Француске обишли су и Ђавољу варош,Пролом Бању и Топличке винограде.

Plocnik6

Величина слова: