Прославили Светог Василија Острошког
12. маја 2015.
Пораз рукометашица, победе рукометаша и фудбалера
14. маја 2015.
Прикажи све

Још једно злато за фирму „Боки“

sajam%20poljoprivde sajmpoljoprivrede1

Одељење за пољопривреду Општине Прокупље за пољопривреднике прокупачких села организовало је посету 82. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду. На овој јединственој пољопривредној манифестацији у овом делу Европе представило се скоро 1.500 излагача из свих крајева Србије и 60 земаља Европе и света. Земља пријатељ овогодишњег сајма је Италија.

Овогодишњи сајам отворио је министар финансија Душан Вујовић који је рекао да је ово јединствена прилика на којој се окупљају стручњаци из земље и иностранства из свих области пољопривреде.

– Пољопривредни сајам је значајан и због тога да би се сви подсетили важности пољопривреде за економију наше земље,изјавио је министар Вујовић.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић истакла је да је ова привредна манифестација једна од 10 најзначајнијих у Европи.

– Србија има изванредне природне потенцијале за развој свих грана пољопривреде. Наши пољопривредни производи у Европи и свету препознатљиви су по посебним особинама. Један од стратешких циљева је подизање квалитета,квантитета и континуитета,изјавила је министарка Бошковић и нагласила да се новац из аграрног буџета сада улаже у пољопривредну производњу и да је неопходно да се крене са коришћењем средстава из европских фондова.

 

Из Прокупља своје производе изложила је фирма за производњу пастеризованог воћа,поврћа и печурки „Боки“ из Доње Топонице,власника Дејана Јоксимовића. Стручни жири новосадског сајма овом предузећу доделио је Велику златну медаљу за џем од малине.

sajam%20boki

– Ово је осми пут у последњих десет година да своје производе пласирам на Сајму пољопривреде. Очигледно је да су стручњаци препознали и оценили квалитет производа моје фирме и да су ми зато доделили овакво једно признање. На овом реномираном скупу пољопривредника већ сам успоставио пословну сарадњу са купцима из Босне и Херцеговине,рекао је Јоксимовић и додао да и из других земаља у окружењу постоји интересовање пословних људи за куповину његових производа.

Овај успешни привредник наглашава да својим учешћем и добијањем златне медаље настоји да афирмише привреду и пољопривреду општине Прокупље. 

Руководилац Одељења за пољопривреду Општине Прокупље Срђан Стаменковић истиче да је добро што је локална самоуправа и ове,као и претходних година,омогућила одлазак пољопривредника у Нови Сад на Сајам пољопривреде.

 

– Пољопривредници Ђуровца,Баботинца,Рељинца,Мађара и других прокупачких села обилазећи штандове могли су се уверити у новитете у пољопривреди који су присутни код нас и у иностранству. На Сајму су разменили мишљења о раду са произвођачима хране,семенског материјала,пољопривредних машина,сточарима и стручњацима из области заштите биља,рекао је он и истакао да присуство на овој престижној манифестацији много значи пољопривредницима и да неке новине,у циљу подизања квалитета рада,они могу да примене у својим домаћинствима.

sapo sajam%20stoka

Сретан Савићевић из села Ђуровац први пут је обишао Новосадски сајам пољопривреде. Према његовим речима,добро је што локална самоуправа за пољопривреднике организује присуство на Сајму јер је то најбољи начин да се види како раде пољопривредници,које машине користе на њивама и каква се храна производи у другим деловима Србије и у иностранству. 

Милош Симић и Југослав Обрадовић из Мађара највише су разгледали штандове пољопривредних машина. Они сматрају да је бик,чија тежина износи скоро 2.200 килограма,изазвао највеће интересеовање свих посетилаца 82. Међународног сајма пољопривреде.  

 

Након две године изостанка на Сајму поново се представила „Планинка“ из Куршумлије.

 

Величина слова: