Najlepše kreacije na uskršnjem vašaru
12. aprila 2017.
Najbolji u sportskoj gimnastici
18. aprila 2017.
Prikaži sve

Knjiga o zaboravljenom delu Danice Marković


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

  danica%202

U Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ ljubiteljima pisane reči Branka Radovanović predstavila  je knjigu „Danica“. Ona u njoj govori o pomalo zaboravljenom delu književnice Danice Marković i njenom stvaralaštvu. „Danica“ je prema rečima autorke  osvrt na rad i stvaralštvo ove  književnice,koja je obeležila prvu deceniju dvadesetog veka..

Sama knjiga,prema mišljenju direktora izdavaštva Službenog glasnika i urednika ove knjige Petra Arbutine,dočarava čitaocima određeni deo kulturne istorije i uvodi ih u brojne činjenice,koje pokazuju vreme i okolnosti koje su uticale na njen život i delo.

danica%203

Autorka Branka Radovanović je ispričala da se sa likom i delom Markovićeve srela još u srednjoj školi i da je želela da oživi sećanje na ovu izuzetno talentovanu književnicu,koja je pala u zaborav,iako je tokom svoje literarne karijere dobijala odlične kritike. O njoj su pisali i Jovan Skerlić i Anton Gustav Matoš.

-Treba podvući da se književnica Danica Marković,kao jedina žena pesnikinja,nalazi u legendarnoj „Antologiji novije srpske lirike“,koju je priredio Bogdan A. Popović,naglasila je autorka „Danice“ Branka Radovanović.

Ona je ovom prilikom vrlo detaljno govorila o životu i radu ove književnice,čije stvaralaštvo spada u grupu onih književnih dela,koje su pisale talentovane srpkinje pred Prvi svetski rat,a čiji tragični život,ipak nije uspeo da je onemogući u tome da sve do smrti stvara pre svega poeziju,ali i prozu,kao i da intenzivno sarađuje sa dnevnim listom „Politika“,ali i drugim listovima i književnim časopisima.

Danica Marković je dobila nagradu za najbolje književno delo objavljeno u 1928. godini iz Fonda Ljubomira M. Mihajlovića,što je čini prvom ženom književnicom,koju je nagradila Srpska kraljevska akademija. Tokom Topličkog ustanka,zbog zalaganja za „srpsku stvar“ od strane bugarskih vlasti uhapšena je i osuđena na smrt. Oslobođena je zahvaljujući zalaganju Crvenog krsta,holandske kraljice Vilhelmine i bugarskog književnika Ivana Vazova. 

Veličina slova: