Počast palim rodoljubima
22. februara 2017.
Održana sednica Skupštine opštine Prokuplje
24. februara 2017.
Prikaži sve

Knjige o Srbiji u Velikom ratu


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pro%20knjige%201

Promocije knjiga “Ustaničke borbe u Srbiji 1916.-1918.” i “Prodor na Balkan 1908-1918.”,autora Andreja Mitrovića deo je programa koje je Narodni muzej Toplice organizovao u čast stogodišnjice Topličkog ustanka. Ovom kulturnom događaju,pored građana Prokuplja,prisustvovala je i većnica za kulturu Opštine Prokuplje Milica Erić i starešina crkve Sveti Prokopije protonamesnik otac Nikola Ilić.

O knjigama su govorili direktor Instituta za noviju istoriju iz Beograda Mile Bjelajac,profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu dr Božica Mladenović,prof.dr Ljubinka Trgovšović-Mitrović i urednik Zavoda za udžbenike iz Beograda Dragan Berkuljan.

– Posebno poglavlje u ovim knjigama posvećeno je uzrocima i posledicama Topličkog ustanka. Sa prvim ozbiljnijim naučno-istorijskim istraživanjima o okupaciji Srbije od strane bugarske vojske u Velikom ratu počelo je 80-tih godina prošlog veka,rečeno je na promociji.

– Toplički ustanak je bio eksplozija i erupcija nezadovoljstava. Zločini okupacione bugarske vojske,kao što su ubijanja,proterivanja stanovništva,uništavanje imovine i prisilna mobilizacija Srba doveli su do bunta naroda i podizanja ustanka,istakao je Bjelajac i dodao da je ovaj ustanak u porobljenoj Evropi bio jedan od retkih gde je došlo do stvaranja slobodne teritorije.

Posebno poglavlje u knjigama dato je periodu nakon ustanka kada je bugarska vojska ubila skoro 20 hiljada ljudi,mahom civila,žena i dece.

-Autor knjiga Andrej Mitrović svoj radni vek proveo je u temeljnom istraživanju i pisanju knjiga o Srbiji u Prvom svetskom ratu i Jugoslaviji između dva svetska rata,naglasio je Božica Mladenović koja je svoj magistarski rad i doktorsku disertaciju radila na temu Toplički ustanak.

Svi učesnici promocije jedinstveni su u oceni da naučna i istorijska istraživanja o događajima iz Velikog rata treba nastaviti.

pro%20knjige%202

  
Veličina slova: