Почаст палим родољубима
22. фебруара 2017.
Одржана седница Скупштине општине Прокупље
24. фебруара 2017.
Прикажи све

Књиге о Србији у Великом рату


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pro%20knjige%201

Промоције књига “Устаничке борбе у Србији 1916.-1918.” и “Продор на Балкан 1908-1918.”,аутора Андреја Митровића део је програма које је Народни музеј Топлице организовао у част стогодишњице Топличког устанка. Овом културном догађају,поред грађана Прокупља,присуствовала је и већница за културу Општине Прокупље Милица Ерић и старешина цркве Свети Прокопије протонамесник отац Никола Илић.

О књигама су говорили директор Института за новију историју из Београда Миле Бјелајац,професор на Филозофском факултету у Нишу др Божица Младеновић,проф.др Љубинка Трговшовић-Митровић и уредник Завода за уџбенике из Београда Драган Беркуљан.

– Посебно поглавље у овим књигама посвећено је узроцима и последицама Топличког устанка. Са првим озбиљнијим научно-историјским истраживањима о окупацији Србије од стране бугарске војске у Великом рату почело је 80-тих година прошлог века,речено је на промоцији.

– Топлички устанак је био експлозија и ерупција незадовољстава. Злочини окупационе бугарске војске,као што су убијања,протеривања становништва,уништавање имовине и присилна мобилизација Срба довели су до бунта народа и подизања устанка,истакао је Бјелајац и додао да је овај устанак у поробљеној Европи био један од ретких где је дошло до стварања слободне територије.

Посебно поглавље у књигама дато је периоду након устанка када је бугарска војска убила скоро 20 хиљада људи,махом цивила,жена и деце.

-Аутор књига Андреј Митровић свој радни век провео је у темељном истраживању и писању књига о Србији у Првом светском рату и Југославији између два светска рата,нагласио је Божица Младеновић која је свој магистарски рад и докторску дисертацију радила на тему Топлички устанак.

Сви учесници промоције јединствени су у оцени да научна и историјска истраживања о догађајима из Великог рата треба наставити.

pro%20knjige%202

  
Величина слова: