Održana Skupština “Radan klastera”
7. septembra 2016.
Rešavaju višegodišnji problem
9. septembra 2016.
Prikaži sve

Kontrolisanom proizvodnjom povećava se prihod


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

turk%201

U Opštini Prokuplje održana je konferencija za štampu na kojoj su predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović sa saradnicima,koordinator Agencije za razvoj i koordinaciju “Tika” iz Turske Mehmet Bajrak i direktor Poljoprivredno stručne službe Prokuplja Aleksandar Radulović govorili o meteorološkim stanicama koje su instalirane na podučju četiri opštine Topličkog upravnog okruga i teritoriji merošinske opštine.

Na teritoriji opštine Prokuplje instalirano je šest stanica i to u selima Prekadin,Novo Selo,Donje Kordince,Donja Bresnica,Resinac i Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović-Selja”.

Na teritoriji blačke opštine instalirano je 13,kuršumlijskih sedam,žitorađskih šest,a merošinskih osam agrometeoroloških stanica.

Predsednik prokupačke opštine naglasio je da će najveću korist od instaliranih stanica imati poljoprivrednici.

turk%203

– Na području naše opštine instalirano je šest meteoroloških stanica koje će meriti i pratiti temperaturu vazduha i zemljišta,brzinu vetra,količinu padavina,  vlažnost vazduha i lista i druge parametre od značaja za sprečavanje biljnih bolesti. Na osnovu prikupljenih podataka poljoprivrednici,a to se posebno odnosi na proizvođače voća,blagovremeno će biti informisani o tome koje preparate i na koji način da upotrebe kako bi preventivno delovali u suzbijanju pojedinih bolesti,rekao je Simonović i nagasio da se na  ovaj način dobija kontrolisana proizvodnja voća.

Prema njegovim rečima 70 odsto stanovništva prokupačke opštine bavi se poljoprivrednom proizvonjom,od kojih najveći deo proizvodnjom voća.

Simonović je podvukao da se po proizvodnji oblačinske višnje prokupačka opština nalazi na prvom mestu u Srbiji,a šljive na drugom mestu.

– Kontrolisanom proizvodnjom dobija se veći i kvalitetniji rod,a samim tim i bolja cena,ne samo na domaćem,nego i na inostranom tržištu,izjavio je predsednik Opštine Prokuplje koji se zahvalio Agenciji za razvoj i koordinaciju “Tika” iz Turske što je realizovala ovaj izuzetno značajan projekat u ovom delu Srbije.

– Od 2009.godine do danas Agencija za razvoj i koordinaciju “Tika” u Srbiji je realizovala skoro 170 projekata u oblasti poljoprivrede,zdravstva,kulture i obrazovanja. Kroz dodelu plastenika,sadnica,poljoprivredne mehanizacije i druge opreme Agencija je sarađivala u skoro svim krajevima Srbije. Izgradnjom 40 agrometeoroloških stanica u Prokuplju,Kuršumliji,Blacu,Žitorađi,Merošini,čija vrednost iznosi skoro 200 hiljada evra,realizovan je do sada najveći projekat u vašoj zemlji,rekao je kordinator Agencije “Tika” Mehmet Bajrak i dodao da je u realizaciji ovog projekta imao izuzetnu saradnju sa rukovodstvima lokalnih samouprava Topličkog upravnog okruga i zaposlenima u prokupačkoj Poljoprivredno stručnoj službi.

O značaju instaliranja meteoroloških stanica govorio je i direktor PSS Aleksandar Radulović istakavši da će radom stanica najveću korist imati poljoprivrednci.

– Obrada podataka sa terena u 99 odsto slučajeva će se precizno odrediti,koje preparate poljoprivrednici trebaju da primene u sprečavanju biljnih bolesti. Putem SMS poruka poljoprivrednici će dobijati obaveštenja koje preparate i na koji način da upotrebe da bi se dobila jedna kontrolisana i kvalitetna proizvodnja poljoprivrednih proizvoda,izjavio je Radulović.

Na konferenciji je rečeno i to da je izvršen tehnički prijem agrometeoroloških stanica,a da će zvaničan rad stanica krenutu sredinom ovog meseca.

turk%202

Veličina slova: