Одржана Скупштина “Радан кластера”
7. септембра 2016.
Решавају вишегодишњи проблем
9. септембра 2016.
Прикажи све

Контролисаном производњом повећава се приход


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

turk%201

У Општини Прокупље одржана је конференција за штампу на којој су председник Општине Прокупље Александар Симоновић са сарадницима,координатор Агенције за развој и координацију “Тика” из Турске Мехмет Бајрак и директор Пољопривредно стручне службе Прокупља Александар Радуловић говорили о метеоролошким станицама које су инсталиране на подучју четири општине Топличког управног округа и територији мерошинске општине.

На територији општине Прокупље инсталирано је шест станица и то у селима Прекадин,Ново Село,Доње Кординце,Доња Бресница,Ресинац и Пољопривредне школе “Радош Јовановић-Сеља”.

На територији блачке општине инсталирано је 13,куршумлијских седам,житорађских шест,а мерошинских осам агрометеоролошких станица.

Председник прокупачке општине нагласио је да ће највећу корист од инсталираних станица имати пољопривредници.

turk%203

– На подручју наше општине инсталирано је шест метеоролошких станица које ће мерити и пратити температуру ваздуха и земљишта,брзину ветра,количину падавина,  влажност ваздуха и листа и друге параметре од значаја за спречавање биљних болести. На основу прикупљених података пољопривредници,а то се посебно односи на произвођаче воћа,благовремено ће бити информисани о томе које препарате и на који начин да употребе како би превентивно деловали у сузбијању појединих болести,рекао је Симоновић и нагасио да се на  овај начин добија контролисана производња воћа.

Према његовим речима 70 одсто становништва прокупачке општине бави се пољопривредном произвоњом,од којих највећи део производњом воћа.

Симоновић је подвукао да се по производњи облачинске вишње прокупачка општина налази на првом месту у Србији,а шљиве на другом месту.

– Контролисаном производњом добија се већи и квалитетнији род,а самим тим и боља цена,не само на домаћем,него и на иностраном тржишту,изјавио је председник Општине Прокупље који се захвалио Агенцији за развој и координацију “Тика” из Турске што је реализовала овај изузетно значајан пројекат у овом делу Србије.

– Од 2009.године до данас Агенција за развој и координацију “Тика” у Србији је реализовала скоро 170 пројеката у области пољопривреде,здравства,културе и образовања. Кроз доделу пластеника,садница,пољопривредне механизације и друге опреме Агенција је сарађивала у скоро свим крајевима Србије. Изградњом 40 агрометеоролошких станица у Прокупљу,Куршумлији,Блацу,Житорађи,Мерошини,чија вредност износи скоро 200 хиљада евра,реализован је до сада највећи пројекат у вашој земљи,рекао је кординатор Агенције “Тика” Мехмет Бајрак и додао да је у реализацији овог пројекта имао изузетну сарадњу са руководствима локалних самоуправа Топличког управног округа и запосленима у прокупачкој Пољопривредно стручној служби.

О значају инсталирања метеоролошких станица говорио је и директор ПСС Александар Радуловић истакавши да ће радом станица највећу корист имати пољопривреднци.

– Обрада података са терена у 99 одсто случајева ће се прецизно одредити,које препарате пољопривредници требају да примене у спречавању биљних болести. Путем СМС порука пољопривредници ће добијати обавештења које препарате и на који начин да употребе да би се добила једна контролисана и квалитетна производња пољопривредних производа,изјавио је Радуловић.

На конференцији је речено и то да је извршен технички пријем агрометеоролошких станица,а да ће званичан рад станица кренуту средином овог месеца.

turk%202

Величина слова: