За безбедније кретање пешака
5. маја 2015.
Обнављање пријатељских веза
7. маја 2015.
Прикажи све

КУД „Абрашевић“ прославља Ђурђевдан

Abrasev1 Abrasev2

Културно уметничко друштво „Абрашевић“ данас прославља своју славу Ђурђевдан. Овогодишњи колачар био је ветеран фолклора Дејан Стојановић,а следеће године ће бити Драгана Трифуновић.

Стојановић је,као и сваки досадашњи домаћин,својим колегама,посебно оним млађим пожелео да следе традицију старијих генерација и да песму и игру проносе свуда у свету.

– Увек смо били једно на сцени,а то је тако зато што волимо и уживамо у вежбању наших игара и ништа нам није тешко док сатима пробамо различите игре,додаје Стојановић.

КУД „Абрашевић“ окупља око стотинак играча,певача и фолклориста,заљубљеника у народну традицију и песму. Има два дечија и два омладинска ансамбла.

– Циљ нам је неговање наше изворне народне музике. Гостујући на разним фестивалима ми проносимо глас о Топлици,за нас се зна надалеко. О томе да ово друштво ради квалитетно,без обзира на отежане услове у којима се изводе пробе,

сведоче и бројне награде које наши ансамбли освајају,истакао је организатор Фолклорне секције Дома културе Горан Денић.

Само неки од успеха овог друштва су са фестивала у Смедеревској Паланци,када су чланови прокупачког Абрашевића заузели четири прва места у различитим категоријама. Једно је било за певачки дует,друго за инструментално извођење,треће за кореографију и четврто за народне игре. Пре неколико година на фестивалу у Прагу наши фолклористи заузели су треће место,а у сам врх пласирали су се и у Бугарској,када је учествовало 190 ансамбла из држава целог света. 

Величина слова: