Veličanstven doček na Trgu topličkih junaka
14. januara 2016.
Formiran Savet skupština opština juga Srbije
18. januara 2016.
Prikaži sve

Kultura spaja ljude


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Poseta%20Muzej%201

U organizaciji Klub-filma Prokuplje u Narodnom muzeju Toplice od 15. do 17 januara održava se kulturna manifestacija pod nazivom Dani bugarskog filma. Svečanom otvaranju ove manifestacije prisustvovao je generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Atanas Krastin,članovi Opštinskog veća Milica Erić i Ljubiša Blagotić,kao i ljubitelji filma.

Članica Opštinskog veća zadužena za kulturu Milica Erić rekla je da joj je drago štoje generalni konzul Bugarske došao u Prokuplje i svojim  prisustvom podržao jednu ovakvu kulturnu manifestaciju.

– Mi smo mali balkanski narod,kao i vi. Ali,Srbija i Bugarska ponose se svojom kulturom i običajima. Na kulturnoj,privrednoj i svakoj drugoj saradnji mi danas gradimo i unapređujemo dobrosusedske odnose i jačamo veze između dva naroda,rekla je Milica Erić i dodala da u narednom periodu očekuje još otvoreniju saradnju i na drugim vidovima kulture,a ne samo filma.

Poseta%20Muzej%202 Poseta%20Muzej%203

Generalni konzul Krastin naglasio je da je Prokuplje četvrti grad u Srbiji gde se održava ovakva filmska manifestacija.

– Kultura je most i oblast koja spaja ljude. Nadam se da će se građani Prokuplja nakon ove manifestacije bolje upoznati sa kulturom,tradicijom i običajima bugarskog naroda. Osim kulturne,treba proširiti i druge vidove saradnje,prvenstveno privredne,rekao je Krastin koji se zahvalio rukovodstvu Opštine što je podržalo održavanje ove jedinstvene filmske manifestacije.

Predsednik Klub-filma Žikica Jovanović u svom govoru je rekao da,i pored toga što nam je Bugarska veoma blizu,malo znamo o običajima i tradiciji bugarskog naroda. 

– Iako daleko,film nam je omogućio da mnogo više znamo o pojedinim zemljama Evrope i sveta. Trodnevna manifestacija posvećena bugarskom filmu je jedinstvena prilika da se Prokupčani upoznaju sa običajima i tradicijom naroda Bugarske,izjavio je Jovanović koji se zahvalio lokalnoj samoupravi i Narodnom muzeju Toplice što su pružili veliku pomoć i podršku u realizaciji ove filmske manifestacije.

Tokom boravka u Narodnom muzeju Toplice,direktor ove ustanove Darko Žarić upoznao je gosta iz Bugarske sa arheološkim postavkama,kao i postavkama iz Topličkog ustanka i Drugog svetskog rata.  

Poseta%20Muzej%204

Veličina slova: