Nagradna likovna radionica
28. jula 2016.
Zaplivali „Toplički delfini“
30. jula 2016.
Prikaži sve

Kvalitet na prvom mestu

vinogradi%202%2029_7 

Prolećni mraz smanjiće ovogodišnji rod grožđa u Topoličkim vinogradima,koji se prostiru na površini od 35 hektara u atarima prokupačkih sela Gojinovac i Šišmanovac. Prošle godine taj rod iznosio je  blizu 200 tona.

– Zbog mraza očekujeje se da ovogodišnji rod grožđa bude manji za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Bez obzira na smanjenje roda naš osnovni cilj je da imamo kvalitetno grožđe,od kojeg će se dobiti razne vrste kvalitetnog vina,izjavio je menadžer u Topličkim vinogradima Dragan Kovačević i naglasio da će se rane sorte belog grožđa,  Sovinjon i Šardone brati već početkom septembra.

vinogradi%2029_7_

U vinogradima ove firme,koja je formirana pre osam gadina,najviše je zastupljena autohtona sorta Prokupac. Skoro 30 odsto površina nalazi se pod ovom sortom. U vinogradima su zastupljene  još i sorte crvenog grožđa Kaberne,Sovinjon,Merlo i Burgundac.

 

– Sve količine proizvedenog grožća biće prerađene u sopstvenoj vinariji u kojoj se nalazi najsavremenija oprema. Sama vinarija prostire se na pet nivoa na površini od blizu 9.000 kvadratnih metara,rekao je Kovačević i podvukao da su  vina proizvedena u vinariji sa zaštićenim geografskim poreklom.

 

Veličina slova: