Семинар из области пољопривреде
16. новембра 2016.
Поново производе печурке
18. новембра 2016.
Прикажи све

Локалитети и налазишта са простора Ниша


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

muz%2011

У Народном музеју Топлице,отворена је изложба конзерватора Завода за заштиту споменика Ниш „Наисус и Медиана“. Она је,према речима аутора Елене Васић Петровић,настала још 2013. године као допринос обележавању  1700 година од доношења Миланског едикта.

– Најпре смо имали идеју да локалитете из тог периода,којих има 79 само побројимо,а онда смо решили да их на овај начин и представимо јавности. Овом изложбом обухватили смо најважније локалитете и налазишта са простора Ниша кроз три целине,рекла је на отварању аутор изложбе „Наисус и Медиана“ Елена Васић Петровић. Она је додала да су представљени детаљи из готово стогодишњег истраживања археолошких локалитета у овом граду у периоду од првог до шестог века.

Прва целина изложбе подразумева Наисус антички град у коме је рођен римски цар Константин,друга велику ранохришћанску некрополу,а трећа представља насеље Медиану са великим царским летњиковцима у близини Наисуса.

Посетиоци музеја на овој изложби моћи ће да виде пре свега архитектонске цртеже,ситуационе планове са расподелом локалитета и зидно сликарство ранохришћанских гробница,које се по квалитету налази у самом светском врху,као и покретне налазе.

Аутор изложбе „Наисус и Медиана“ и директор Завода за заштиту споменика културе Ниш,Елена Васић Петровић овом приликом је истакла да је Министарство за рад,борачка и социјална питања издвојило значајна средства за уређење споменика и платоа  у центру града,посвећеном Топличанима палим у ратовима 1912- 1918. и жртвама у Топличком устанку 1917. године. 

muz%2012

Величина слова: