Seminar iz oblasti poljoprivrede
16. novembra 2016.
Ponovo proizvode pečurke
18. novembra 2016.
Prikaži sve

Lokaliteti i nalazišta sa prostora Niša


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

muz%2011

U Narodnom muzeju Toplice,otvorena je izložba konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika Niš „Naisus i Mediana“. Ona je,prema rečima autora Elene Vasić Petrović,nastala još 2013. godine kao doprinos obeležavanju  1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

– Najpre smo imali ideju da lokalitete iz tog perioda,kojih ima 79 samo pobrojimo,a onda smo rešili da ih na ovaj način i predstavimo javnosti. Ovom izložbom obuhvatili smo najvažnije lokalitete i nalazišta sa prostora Niša kroz tri celine,rekla je na otvaranju autor izložbe „Naisus i Mediana“ Elena Vasić Petrović. Ona je dodala da su predstavljeni detalji iz gotovo stogodišnjeg istraživanja arheoloških lokaliteta u ovom gradu u periodu od prvog do šestog veka.

Prva celina izložbe podrazumeva Naisus antički grad u kome je rođen rimski car Konstantin,druga veliku ranohrišćansku nekropolu,a treća predstavlja naselje Medianu sa velikim carskim letnjikovcima u blizini Naisusa.

Posetioci muzeja na ovoj izložbi moći će da vide pre svega arhitektonske crteže,situacione planove sa raspodelom lokaliteta i zidno slikarstvo ranohrišćanskih grobnica,koje se po kvalitetu nalazi u samom svetskom vrhu,kao i pokretne nalaze.

Autor izložbe „Naisus i Mediana“ i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš,Elena Vasić Petrović ovom prilikom je istakla da je Ministarstvo za rad,boračka i socijalna pitanja izdvojilo značajna sredstva za uređenje spomenika i platoa  u centru grada,posvećenom Topličanima palim u ratovima 1912- 1918. i žrtvama u Topličkom ustanku 1917. godine. 

muz%2012

Veličina slova: